Bel fıtığı, omurlar arasında yer alan disklerin aşınması sonucu, içerisindeki jel benzeri yapının dışarı çıkmasıyla meydana gelir. Ağır eşyalar kaldırmak, aşırı kilo, yanlış duruş gibi omurlarda fazla baskı oluşmasına sebep olan durumlar fıtık riskini arttırmaktadır. Bunların yanı sıra, yaşlanmadan kaynaklı olarak da yıpranma meydana gelebilmektedir.
Günümüzde bel fıtığı için hem ameliyatsız hem de ameliyatlı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Hangi tedavi yönteminin uygulanacağı kişinin durumuna özel olarak belirlenmektedir. Ancak, bel fıtığı vakalarının pek çoğu fizik tedavi gibi yöntemlerle ameliyata gerek olmadan çözülebilmektedir.
Bel Fıtığı Nedir?
Belde fıtık olması, omurgayı oluşturan kemikler (omurlar) arasında oturan lastik yastıklardan (diskler) birinde sorun olması demektir.
Omurga diskleri, jöle benzeri bir merkeze (çekirdek) sahiptir. Bu çekirdek, daha sert, lastik gibi bir dış koruma halkası ile kaplıdır. Bel fıtığı da çekirdeğin bir kısmının halkadaki bir yırtılma sonucu dışarı itilmesiyle meydana gelen durumdur.
Bel Fıtığını Neden Olur?
Bel fıtığının en sık görülen nedenleri arasında disk dejenerasyonu adı verilen kademeli, yaşlanmaya bağlı aşınma ve yıpranma bulunmaktadır. Yaşlandıkça, diskler daha az esnek hale gelir ve küçük bir gerilme veya bükülme bile yırtılmaya yol açabilir.
Öte yandan, ağır nesneleri kaldırmak için bacak ve uyluk kaslarınız yerine sırt kaslarınızı kullanmak gibi eşya kaldırma sırasında yapılan yanlışlar da belde sorunlara neden olabilir. Nadiren de olsa düşme veya sırta darbe almak gibi travmatik olaylar da bel fıtığının sebepleri arasındadır.
Bel Fıtığına Ne İyi Gelir?
Bel fıtığına ne iyi gelir: Özellikle ağrılara iyi gelmesi ve kasları gevşetmesi için evde uygulanabilecek bazı yöntemler bulunmaktadır. Ancak, doktorunuza danışmadan evde riskli uygulamalar yapılmamalıdır.
Evde kullanılabilecek yöntemlerin en başında soğuk uygulaması gelmektedir. Ağrıları azaltmanın yanı sıra, iltihaplanmayı önleyebilir ya da iltihabın çoğalmasını yavaşlatabilir.
Bunun dışında papatya çayı, rezene çayı gibi bitkisel çaylar ağrıları hafifletmek için kullanılabilir.
Bel fıtığı olması durumunda mutlaka doktorunuza danışarak kalıcı tedaviler uygulanmalıdır.
Bel Fıtığı Egzersizleri
Bel fıtığına iyi gelen egzersizler yapmak, sorunun ameliyatsız çözülmesini sağlayabilmektedir. Ancak, bir uzmana danışmadan bel fıtığı için egzersizler yapmak tehlikelidir. Fıtık, kesinlikle bir doktor tarafından incelenmeli ve egzersizleri bu değerlendirme sonucuna uygun belirlemelidir.
En yaygın olarak bilinen egzersizler arasında mutlu bebek pozu, plank, köprü ve kobra pozu yer almaktadır. İnternette, egzersizlerin nasıl doğru bir şekilde yapılacağını anlatan birçok resimli anlatım bulunmaktadır.
Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Fıtıklaşmış disklerin çoğu alt sırtta meydana gelir, fakat boyunda da ortaya çıkabilirler. Belirti ve bulgular diskin bulunduğu yere ve diskin bir sinire baskı yapıp yapmadığına bağlı olarak değişir. Belirtiler genellikle vücudun bir tarafını etkilerler.
Kol veya bacak ağrısı yaygın belirtiler arasındadır. Eğer bel fıtığı alt sırtta ise, genellikle kalça, uyluk ve baldır bölgelerinde ağrıya sebep olur. Ayağın bir kısmında da ağrı gözükebilir. Fıtık boyunda ise, genellikle en fazla ağrı omuzda ve kolda hissedilir. Öksürme, hapşırma veya belirli hareketler kolda veya bacakta ani sızılara sebep olabilir. Bu ağrılar, keskin ağrı veya yanma hissi olarak tanımlanır.
Uyuşma veya karıncalanma diğer bir belirtidir. Fıtıklaşmış bir diski olan insanlar genellikle etkilenen sinirlerin olduğu bölgelerde uyuşma veya karıncalanma hissedebilir.
Güçsüzlük hissi de bu hastalığın belirtileri arasındadır. Etkilenen sinirlerin hizmet ettiği kaslar zayıflamaya eğilimlidir. Bu, tökezlemeye neden olabilir veya nesneleri kaldırma ve tutma becerilerini etkileyebilir.
Özellikle artan ağrılar, uyuşma ve güçsüzleşme, ameliyatlık bel fıtığı belirtileri olabilmektedir.
Bunun dışında, herhangi bir semptom olmadan da bel fıtığına sahip olunabilir. Omurga görüntüsünde görünmedikçe sende olduğunu bilmiyor olabilirsin.
Bel Fıtığı Ameliyatı
En sık yapılan bel fıtığı ameliyatı diskektomidir. Bu prosedürde, diskin sinir kökünüz üzerindeki baskıya neden olan kısmı çıkarılır. Bazı durumlarda gerekli görülürse tüm disk çıkarılır.
Cerrah, sırttaki bir kesiden diske erişir. Büyük müdahalelerin gerekmediği durumlarda daha küçük bir kesi ve özel aletler kullanılmaktadır. Günümüzde, mikrodiskektomi denilen yöntem sayesinde vücuda daha az müdahale ederek ameliyat tamamlanabilmektedir.
Bel Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Laminotomi ve diskektomi, bel fıtığı tedavisi için uygulanan standart cerrahi prosedürdür.
Hastayı ameliyata hazırlamak için önce anestezi verilir ve daha sonrasında hasta yüzüstü olacak şekilde yatırılır. Daha sonrasında, cerrah, omurilik kanalına erişmek için kemiğin küçük bir kısmını çıkarır (laminotomi) ve daha sonra fıtıklaşmış diskin bir kısmını çıkarır (diskektomi). Fıtıklaşmış diskin tamamen çıkarıldığı ameliyatlarda spinal füzyon da gerekebilir.
Kapalı Bel Fıtığı Ameliyatı
Teknolojik gelişmeler sayesinde günümüzde bel fıtığı ameliyatlarının büyük kesikler açılmadan gerçekleştirilmesi mümkündür. Bu ameliyatlara kapalı ameliyat denmektedir. Fıtık olan bölgede çok ince, yaklaşık 5 milimetre kalınlığında, bir kesik açılır. Cerrahlar, özel kameralar yardımı ile operasyonu bu kesitten gerçekleştirir. Tüm işlem, doku bütünlüğüne mümkün olduğunca dokunulmadan yürütülür.
Kapalı ameliyat sonrası hasta aynı gün içerisinde bile taburcu edilebilmektedir.
Lazerle Bel Fıtığı Ameliyatı
Lazer yöntemleri, ağrıyı hafifletmek amacıyla sinir üzerindeki baskıyı kaldırmak kullanılabilmektedir. Bu lokal anestezi altında yapılabilmektedir, yani, sırtınız ve çevresindeki kasların acıya karşı uyuşturulacağı anlamına gelmektedir.
Daha yaygın olan lazer sırt cerrahisi yöntemlerinden biri perkütan lazer disk dekompresyonu (PLDD) denmektedir. Bu prosedür, sinir sıkışmasına ve ağrıya neden olabilecek disk dokusunu çıkarmak için bir lazer kullanmaktadır.
PLDD sırasında, etkilenen diskin çekirdeğine bir lazer içeren küçük bir prob geçirilmektedir. Tüm operasyon, görüntüleme teknolojisi yardımıyla gerçekleştirilmektedir. Daha sonra, lazerden gelen enerji, sinire baskı yapabilecek dokuları dikkatlice çıkarmak için kullanılmaktadır.
Lazer tedavisi en etkili yöntemlerden biridir.
Mikrocerrahi Bel Fıtığı Ameliyatı
Bel fıtığı için mikrocerrahi yaygın olarak kullanılan teknolojik yöntemler arasındadır. Mümkün olduğunca küçük müdahaleler ile hastanın tedavisi tamamlanmaya çalışılır.
Fıtıklaşmış bir disk için yapılan mikrodiskektomi, ağrıya neden olan materyalin çıkartılarak omurgadaki sinir kökü üzerindeki baskıyı hafifletir.
Bu yöntem, bel ağrılarından çok, bacak ağrısılarını hafifletmek için (radikülopati veya siyatik olarak da bilinir) etkilidir. Bacak ağrısı olan hastalar, mikrodiskektomiden hemen sonra ağrının kesildiğini hissedebilmektedir.
Bacak ve ayaktaki uyuşma, güçsüzlük veya diğer nörolojik semptomlar için sinir kökünün tamamen iyileşmesi gerektiğinden, diğer semptomların geçmesi haftalar ya da aylar sürebilir.
Açık Bel Fıtığı Ameliyatı
Tıp alanındaki teknolojik gelişmelerden önce fıtık ameliyatları için tek çözüm açık ameliyatken, günümüzde fıtık ameliyatlarının çoğu kapalı olarak gerçekleştirilmektedir.
Açık ameliyatlarda, fıtığın olduğu bölgede uzun kesikler açılıp, soruna yol açan diske müdahale edilmekteydi. Bu süreç esnasında kesiğin büyüklüğü ve etkilenen dokular nedeniyle hastanın tam olarak iyileşmesi uzun sürmekteydi.
Yeni yöntemler sayesinde müdahaleler çok büyük bir kesinlikle ve daha az doku etkilenerek yapılabilmektedir. Hastalar aynı gün içinde taburcu olmaktadır.
Açık ameliyatlar, yalnızca, gerekli teknolojik ekipman ve uzman hekimlerin bulunmadığı koşullarda uygulanmaktadır.
Bel Fıtığı Ameliyatı Olanlar
Bel fıtığı ameliyatı olanlar, günümüzde kullanılan yeni teknolojik yöntemler sayesinde çok daha hızlı iyileşebilmektedir. Özel bir durum gelişmediği sürece, kapalı ameliyat olan hastalar aynı gün içerisinde taburcu olabilmekte ve birkaç gün içerisinde ise günlük hayatlarına dönebilmektedir.
Ameliyat sonrasında sabırlı olmak ve doktorların tavsiyelerine uymak, sağlığınıza kavuşmak için en önemli şeydir.
Bel Fıtığı Ameliyatı Fiyatları
Bel fıtığı ameliyatı ücretleri, ameliyatı yapan doktora, ameliyatın yapıldığı hastaneye, kullanılan teknolojik ekipmana, hastanın fıtığının ne seviyede olduğuna ve kullanılan yönteme (kapalı-açık- mikro-cerrahi gibi) göre değişebilmektedir. Bu nedenle, fiyatın kişinin durumuna özel belirlenmesi gerekir.
Bel Fıtığı Ameliyatı Riskleri
Tüm ameliyatların enfeksiyon, kanama ve sinir hasarı dahil olmak üzere bazı riskleri vardır. Ameliyatta, disk tamamen çıkarılmazsa, tekrar yırtılma ihtimali vardır. Dejeneratif disk hastalığınız varsa, başka disklerde de benzer sorunlar geliştirebilirsiniz.
Fıtık ameliyatından sonra bel bölgesinde belli bir sertlik beklenmelidir. Bu bazen kalıcı olabilir.
Ameliyattan sonra, normal aktiviteye ne zaman devam edeceğiniz ve egzersize ne zaman başlayacağınız konusunda doktorunuz size özel talimatları verir. Bazı durumlarda fizik tedavi gerekebilir. Doktorunuzun önerilerini takip etmek sağlığınıza kavuşmak için çok önemlidir.
Çoğu insan disk ameliyatından sonra sorunsuz bir şekilde iyi iyileşir, ancak her vaka benzersizdir. Kişisel sağlık geçmişiniz, ameliyatınızın türü, ameliyatta ya da sonrasında meydana gelen komplikasyonlar iyileşme sürecini etkiler.
Bel Fıtığı Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler
Ameliyattan sonraki iyileşme süresi, sahip olduğunuz ameliyat türüne göre değişmektedir. Birçok mikro-cerrahi prosedürü için iyileşme süresi 3-4 hafta sürer.
Ameliyat yapıldıktan sonra iyileşme süreci başlar. En bariz ve önemli şey, doktorunuzun size özel hazırladığı tedavileri ve tavsiyeleri takip etmektir. Bunun dışında aşağıdakilere dikkat etmelisiniz:
Bol dinlenme: Başarılı bir iyileşme için uygun miktarda dinlenmek kritik öneme sahiptir. Tabii ki, yaşadığınız rahatsızlıkla bunu başarmak zor olabilir, ancak bir uyku programı oluşturmaya çalışın ve buna bağlı kalın. Kendinizi günün ortasında sürüklenirken hissediyorsanız, bir tür eğlence ile dikkatinizi dağıtın. Bu, kesintisiz bir gece uykusu almayı kolaylaştıracaktır.
Fizik tedavi: Ameliyat, fıtık ağrısının giderilmesinde son adım değildir. Prosedürünüzü takiben, en az birkaç hafta fizik tedavi uygulanabilir. Terapi, vücudunuzun optimal iyileşmeye ulaşmasına yardımcı olmak için tasarlanmıştır, ancak bazıları için zorlayıcı olabilir. Terapistinizin talimatlarını mümkün olduğunca yakından takip ettiğinizden emin olun. Bu, iyileşme sürenizi önemli ölçüde hızlandırmanıza yardımcı olabilir.
Düzgün beslenme: İyileşme süreniz boyunca, vücudunuzun iyileşmesini sağlamak için ek kalorilere ihtiyacı olacaktır, ancak bu ekstra kalorilerin yağlı yiyeceklerden ve tatlılardan gelmesi gerekmez. Bunun yerine, doku onarımını desteklemek ve en iyi şekilde iyileşmek için yağsız proteinler ve antioksidanlar içeren dengeli bir diyet yapılabilir.
Sigara ve alkolden uzak durmak: Spinal füzyon ameliyatı geçirdiyseniz sigara içmek oksijeni azalttığı özellikle yasaktır. Ek olarak, alkol ameliyat sonrası almanız gereken ağrı kesici ilaçlarla tehlikeli etkileşimlere sahip olabilir.
Bazı aktivitelerden kaçınmak: Merdivenleri tırmanmak, belirli bir ağırlığın üzerindeki nesneleri kaldırmak, hatta hazır olmadan önce çok hızlı yürümek iyileşme sürenizi uzatabilir. Her zaman dikkatli olun ve yürüteçler, duş koltukları, yükseltilmiş klozetler vb. Gibi cihazların kullanımını göz önünde bulundurun.
Bel Fıtığı Manuel Terapi
Her bel fıtığı için ameliyat gerekmeyebilir ve manuel terapi fıtıklaşmış disklerin iyileşmesinde önemli bir rol oynar. Manuel terapi sadece ağrıları azaltmakla kalmaz, aynı zamanda ileride yaşanabilecek sorunları önlemek için hastaların duruş, hareket gibi konularda bilgilenmesini sağlar.
Çeşitli manuel terapi teknikleri vardır. Derin doku masajı, sıcak ve soğuk terapi, elektrik stimülasyonu ve hidroterapi gibi uygulamalar pasif tekniklerdir. Manuel terapi genellikle pasif tedaviler ile başlar. Belli bir kademe kaydedildikten sonra aktif tedavilere geçilecektir.
Fizik tedavi uzmanları kişinin durumuna en uygun tedavi programını hazırladığı için terapi süreçleri arasında farklılık olabilir.
Bel Fıtığı Ağrısına Ne İyi Gelir?
Bel Fıtığı Ağrısına Ne İyi Gelir: Fıtıktan kaynaklı ağrılar için doktorunuzun önerdiği hareketleri yapabilir veya ağrı kesici kullanarak geçici olarak dayanılabilir hale getirebilirsiniz. Sıcak ve soğuk kompres uygulamak da hem ağrılara hem de bölgedeki kaslara iyi gelebilir.
Ayrıca, pek çok kişi eve uygulayabilecekleri bitkisel yöntemleri de tercih edebilmektedir. Suda kaynatılmış rezene tohumu, haşhaş tohumu, papatya çayı gibi ağrı kesici ve kas gevşetici bitkiler de işinize yarayabilir.
Bel Fıtığı Hareketleri
Bel fıtığı için hareketler yapacak olanlar, öncelikle bir uzmana danışmalıdır. Uzman tarafından fıtık incelenip, uygun olan hareketler belirlenmez ise ciddi sakatlanmalara yol açabilir.
Bel fıtığına iyi gelen hareketlerden bazıları yan gerdirme egzersizi, gevşeme pozisyonu, kısmi doğrulama, emekleme pozisyonu, diz göğüs egzersizi ve yüz üstü gerdirmedir.
Bel Fıtığı Nasıl Geçer?
Doktorlar ilk etapta kısa bir dinlenme süresi veya günlük aktiviteleri azaltmayı tavsiye eder. Sonrasında ise doktor tarafından egzersizlere başlanır ve yoğunluğu zaman içinde kademeli olarak arttırılır.
Bu süreçte, ıs ve buz uygulamaları, ağrıya yardımcı olmak ve sırtınızı daha güçlü hale getirmek için ev egzersizleri gibi bazı yöntemler kullanılır. Sonuç olarak, fıtıklaşmış disk kendi kendine geçebilir ve ameliyata gerek kalmayabilir. Ancak, fıtığın daha kötüye gitmesi durumunda ameliyatla müdahale edilebilir.
Bel Fıtığına Hangi Bölüm Bakar?
Bel fıtığını nedeniyle sinirler de etkilenebildiğinden beyin ve sinir cerrahi ile fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümüne başvurulması gerekir. Her iki alandan da uzmanlar gerekli incelemeleri yaptıktan sonra hem tanıya hem de tedavi sürecine karar verir.
Fıtık belirtileriniz var ise ertelemeden bir uzmana başvurmak gerekir.
Bel Fıtığı Ameliyatı Sonrası
Tipik olarak, çoğu insan bel fıtığı ameliyatından 24 saat sonra eve gidebilir. Hatta bazıları aynı gün içerisinde de eve gidebilmektedir.
Doktorlar, bel fıtığı ameliyatından iyileşen kişilerin yaklaşık 4 hafta boyunca araba sürmek, uzun süre oturmak, ağırlık kaldırmak ve eğilmek gibi hareketlerden kaçınmalarını önerir.
Bazı egzersizler ameliyat geçirmiş kişilerde ağrı azaltmak ve iyileşme sürecini hızlandırmak için faydalı olabilir. Bununla birlikte, herhangi bir egzersize başlamadan önce doktora danışılmalıdır.
Bazen doktorlar ameliyattan sonra rehabilitasyon tedavisi önerebilirler. Ameliyat sonrası rehabilitasyon programını takip eden kişiler daha kısa iyileşme süresi ve daha iyi hareket kabiliyeti elde edebilirler.
Bel fıtığı ameliyatından sonra bacak ağrısı ya da uyuşma gibi belirtiler var ise mutlaka uzmanınıza bildirmelisiniz.
Bel Fıtığı Başlangıcı
Bel fıtığı başlangıcında genellikle bel ağrıları ve sırt bölgesinde hissedilen tutulma benzeri ağrılar vardır. Başlangıç şüphesi olan kişiler hastaneye giderek röntgen, MR gibi kontrollerden geçip tanı almalıdır. Başlangıç evresinde tespit edilen fıtıklar daha kolay iyileşme gösterebilmektedir.
Bel Fıtığı Nasıl Anlaşılır?
Fizik tedavi uzmanları fiziksel muayene ederek tanı koyabilmektedir. Muayene esnasında hastanın omurları hassasiyet açısından kontrol edilir. Ağrının nedenini belirlemeye yardımcı olmak için hastanın düz uzanması ve bacakları çeşitli pozisyonlara getirmesi istenir. Ayrıca, refleksler, kas gücü, yürüme, hissetme yoğunluğu gibi nörolojik tepkilere de bakılır.
Çoğu zaman bu muayeneler yeterli olsa da gerek görüldüğü durumlarda röntgen, MR, CT gibi ekstra testler de talep edilir.
Bel Fıtığı Patlaması
Omurlar arasında yer alan disklerin içerisindeki yumuşak jölemsi maddenin, diskte oluşan çatlaklardan dışarıya çıkmasına patlamış bel fıtığı denilebilmektedir. Genellikle halk arasında ileri derecedeki fıtıklar için sık kullanılan bir tabirdir.
Bel fıtığı patlaması belirtileri, fıtığın başlangıçtaki belirtileri ile benzerdir, ancak ağrı, bazı bölgelerde hissizlik, kaslarda güçsüzleşme gibi belirtiler çok daha ileri seviyelere ulaşabilir. Bu nedenle, fıtık belirtileri ortaya çıktığında tedaviyi ertelememek gerekir.
Bel Fıtığı Korsesi
Bel fıtığı için korse takmak hem erkekler hem de kadınlar için ameliyatsız tedavi yöntemlerinden biridir.
Bel fıtığı korsesi, karnınıza sıkıca tutunur ve böylece, daha kolay iyileşmenize yardımcı olmak için omurganıza ve eklemlerinize yüklenen ağırlığın bir kısmını alır.
Ayrıca, korse belirli yönlerde hareket etmemeyi veya daha yavaş hareket etmeyi hatırlatacaktır. Bu sayede, hızlı hareket etmeyi ve daha fazla yaralanmaya neden olmayı da önler.
Bel Fıtığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Fıtıklaşmış diskler hem omurlara hem de sinirlere baskı oluşturduğu için farklı bölümlere gidip kontrol ettirmek yapılacak en doğru şeydir. İlk önce fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümüne giderek fıtık olup olmadığını kesinleştirebilir ve tedavi yöntemlerini öğrenebilirsiniz.
Sonrasında ise, beyin ve sinir cerrahi bölümüne giderek sinirlerin fıtıktan nasıl etkilendiğine ve tedavi sürecinde nelere dikkat edilmesi gerektiğine bakılmalıdır.
Bel Fıtığı Nasıl Olur?
Bazı etkenler fıtık olma riskini arttırmaktadır. Vücut ağırlığı, meslek, genetik ve sigara kullanımı, riski attıran etkenlerdendir.
Vücut ağırlığının fazla olması, bel bölgesindeki disklerde daha fazla baskıya neden olur.
Fiziksel kuvvet isteyen mesleklerde çalışanlar, tekrarlayan kaldırma, çekme, itme, yana doğru eğilme hareketler nedeniyle disklere daha fazla baskı uygulamaktadır.
Bazı insanlar ise genetik olarak fıtığa daha yatkın olabilmektedir.
Sigara içmenin bilinen zararlarının dışında, disklere giden oksijen kaynağı azaltması sonucu daha fazla yıpranmalarına sebep olmak da vardır.
Yukarıdaki sebeplerden dolayı disklerde oynama ya da sızıntı, yani fıtık olma ihtimali artar.
Bel Fıtığı Tedavisi
Genel olarak, fıtık olan hastalara, omurga cerrahisinde önce, konservatif, yani cerrahi olmayan bakım ile başlamaları önerilir. Ancak bazı özel durumlarda, hastalar için erken cerrahi müdahale daha faydalıdır. Doktorlar kişiye özel gerekli tedavileri seçerler.
Cerrahi olmayan tedaviler, ağrı ve rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olmak için yaklaşık dört ila altı hafta boyunca uygulanabilir. Doğru tedavi kombinasyonunu bulmak için genellikle bir deneme yanılma süreci gereklidir. Hastalar bu aşamada tek bir tedavi yöntemi deneyebileceği gibi, fizik tedavi ve ilaç kullanımı gibi aynı anda farklı yöntemler de deneyebilir.
Ameliyatsız tedavi yöntemleri, ağrı ve rahatsızlığı azaltmada başarılı olursa hasta tedavi sürecine ameliyatsız devam etmeyi seçebilir. Şiddetli ağrı ve yüksek fonksiyon kaybı yaşayan ve fizik tedavilerden rahatlama bulamayan hastalar için ise cerrahi müdahale kullanılabilir.
Bel Fıtığına Hangi Doktor Bakar?
Omurlar ve omurlar arasında diskler vücudun sinir sistemi için de hayati önem taşıdığından, bel fıtığı geçiştirilmemesi gereken bir rahatsızlıktır. Fıtık belirtileri olanlar ertelemeden hastaneye gitmelidirler.
Hangi bölüme gidilmesi gerektiği bazen akıl karıştırıcı olabilir fakat fizik tedavi ve beyin cerrahi bölümlerine başvurmanız durumunda hem fıtığın olduğu bölge hem de sinir sisteminiz için gereken değerlendirmeler yapılıp, tedaviye başlanabilir.
Bel Fıtığına Ne İyi Gelir Evde?
Evde uygulanacak yöntemlere çok dikkat edilmelidir. Yanlış bir hareket durumun çok daha kötüleşmesine sebep olabilmektedir. Bu nedenle, doktorunuzun tavsiyelerine uymak önemlidir.
Doktorunuzun sağladığı danışmanlık doğrultusunda, evde, belinizi zorlamayacak basit egzersizler yapabilirsiniz. Bu egzersizler, doğru yapıldığında, fıtık ağrısına iyi gelir ve iyileşme sürecine katkı sağlayabilir.
Bel Fıtığı Ağrısı
Fıtıklaşmış diskler, özellikle 30-50 yaş arasındaki insanlarda kronik sırt ve bel ağrılarının yaygın bir nedenidir. Fıtıklaşmış diskleri olan birçok kişi kronik, amansız ağrılardan muzdarip olsa da bazı kişilerde ağrı gibi semptomların gelip gittiği veya en azından şiddetinde değişiklik gösterdiği görülebilir.
Fıtığın bulunduğu bölge ve hangi derecede olduğu ağrının şiddetini doğrudan etkilemektedir.
Bel Fıtığı Ağrısı Nasıl Geçer?
Bel fıtığı ağrılarını geçirmek için farklı yöntemler kullanılabilir. Hangi yöntemin daha etkili olacağı kişiden kişiye değişmektedir. Ancak, enflamasyonu azaltmak, hareket ederken dikkat etmek, egzersiz yapmak, fizik tedaviye gitmek ve ameliyat olmak en sık kullanılan tedavilerdir.
Enflamasyonu azaltmak için fıtığın olduğun bölgeye sıcak ve soğuk kompresler uygulayabilirsiniz.
Gün içindeki hareketlerinizin fıtıklaşmış diske baskı yapmaması için daha fazla özen gösterebilirsiniz.
Doktorunuzun tarafından önerilen egzersizleri yaparak omurlarınızı ve kaslarınızı güçlendirebilirsiniz.
Fizik tedavi uzmanından yardım alabilirsiniz.
Durumunuz kötüye gidiyor ya da ağrılar dayanılmaz geliyor ise ameliyat olarak fıtık ağrısından kurtulabilirsiniz.
Bel Fıtığı Fizik Tedavi
İleri seviye durumlar dışında, bel fıtığı fizik tedavi gibi manuel terapi yöntemleri, fıtıklaşmış bir diskin tedavisinde cerrahi operasyonlar veya ağrı kesici ilaçlardan daha iyi sonuçlar vermektedir.
Fiziksel tedavi uzmanları, bel fıtığı için fizik tedavi hareketleri yaptırmak ve iyileşmenizi hızlandıracak özel bir tedavi programı tasarlamak için sizinle birlikte çalışır.
Fizik tedavi, normal yaşam tarzınıza ve aktivitelerinize geri dönmenize yardımcı olacaktır. Durumu iyileştirmek için gereken süre değişir, ancak uygun bir duruş, ağrı azaltma, germe ve güçlendirme programı uygulandığında sonuçlar 2 ila 8 hafta arasında veya daha kısa sürede elde edilebilir.
Bel Fıtığı Ağrısı Nasıl Olur?
Fıtıklaşmış diskiniz varsa, bel bölgenizden aşağıya ve bazen ayaklarınıza (siyatik olarak adlandırılır) yayılan ağrı hissedebilirsiniz. Ayaktayken, yürürken veya otururken elektrik çarpması gibi şiddetli bir ağrı olabilir.
Eğilmek, kalkmak, dönmek ve oturmak gibi hareketler ağrıyı artırabilir. Dizleriniz bükülmüş olarak sırt üstü düz uzanmak, disk üzerindeki aşağı doğru baskıyı hafiflettiği için ağrıyı azaltabilir.
Bel Fıtığı Bacak Ağrısı
Bel bölgesinde fıtık oluşması bacaklara giden sinirlere de etki edebildiğinden, bacak ağrılarına yol açabilmektedir.
Zaman zaman, ağrılara bacaklarda meydana gelen uyuşma, karıncalanma, kramp ve kas spazmları gibi şikayetler de eklenebilir. Ayrıca, bacaklarda kas güçsüzlüğü veya refleks kaybı da meydana gelebilir.
Bel Fıtığı İlaçları
Fıtık tedavi sürecinde bel fıtığına iyi gelen ilaçlar da kullanılabilir. Bu ilaçlar fıtığı ortadan kaldırmasa da ağrıları azaltır.
Ağrınız hafif ila orta şiddette ise, doktorunuz asetaminofen, ibuprofen veya naproksen sodyum gibi reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçları önerebilir.
Ağrınız oral ilaçlarla düzelmezse, doktorunuz omurga sinirlerinin etrafındaki bölgeye enjekte edilebilecek bir kortikosteroid önerebilir. X-Ray görüntüleme, uygulama esnasında iğnenin yönlendirilmesine yardımcı olabilir.
Kas spazmları için ise kas gevşeticiler mevcuttur.
Diğer yöntemler ağrıları geçirmiyorsa doktorlar reçeteli ağrı kesici yazabilirler. Ancak, bu tarz ağrı kesicilerin bağımlılık yapma ihtimali olduğundan başlangıç seviyesinde olan fıtıklara verilmemesi tercih edilir ve doktor gözetimi altında kullanılır.
Bel Fıtığı Ağrısı Nerelere Vurur?
Üst vücut ağırlığınızın çoğunu desteklediğinden ve eğilmek, dönmek gibi hareketlerde ağırlık ve stresin çoğunu taşıdığından, fıtıklaşmış disklerin çoğu belde meydana gelir.
Belinizdeki fıtıklaşmış bir disk kronik bel ağrısına veya siyatiğe, neden olabildiği gibi; kalçalarınızda, uyluğunuzda veya baldırınızdan ayağınıza kadar uzayabilen bir ağrıya da neden olabilir. Ayrıca, fıtığın olduğu bölgeden geçen sinir yolu boyunca herhangi bir yerde uyuşma, karıncalanma veya kas güçsüzlüğü de hissedilebilir.
Bel Fıtığı Geçer Mi?
Genellikle, fıtıklaşmış bir disk zamanla kendi kendine iyileşir. Sabırlı olup doktorunuz tarafından belirlenen tedavi planını takip etmek iyileşme sürecine katkı sağlar.
Öte yandan, belirtileriniz birkaç ay içinde düzelmezse, doktorunuza ameliyat gibi diğer tedavi imkanları da danışarak farklı bir tedavi yöntemine geçebilirsiniz.
Bel Fıtığı İçin Yatak
Bel fıtığı için yatak seçerken özellikle dikkat edilmesi gereken noktalar yatağın sertliği ve omurga yapısına uygun olmasıdır.
Sırtınızdaki kaslar ve eklemleri bir arada tutan bağlar siz uyurken gevşemeli ve iyileşmelidir. Bu nedenle, seçtiğiniz yatağın hafıza özelliği olması ve sizin omurga şeklinize özel olarak uyum sağlaması önemlidir.
Sertlik olarak ise ne çok sert ne de çok yatak yumuşaklar tercih edilmelidir. Yapılan araştırmalar, orta sertlikte olan yataklarda uyuyan insanların, uzun vadede daha az bel ve eklem ağrısı yaşadıklarını göstermektedir.
Bel Fıtığı Kremi
Çeşitli kremler kullanarak ağrı gibi semptomları hafifletmek mümkündür. Bazı kremler bölgeyi geçici olarak hissizleştirirken, bazı kremler kas gevşetici olarak işlev görür ve böylece, hasta, bir süreliğine de olsa rahatlama şansı bulur.
Bunlara ek olarak, ısıtıcı kremler kullanmak da mümkündür. Isıtıcı kremler ise bölgedeki kan akışını hızlandırarak etki eder.
Kremleri bir tedavi yerine kullanmak doğru değildir. Semptomlara geçici olarak çözüm olması için kullanılabilir fakat kalıcı bir tedavi yöntemi ile birlikte kullanılmalıdır.
Bel Fıtığı Nerede Olur?
Bel bölgesinde toplamda beş adet omur bulunmaktadır ve bu omurlar tıbbi olarak L1 ile L5 arasında isimlendirilmiştir. Fıtık vakalarının %90’ından fazlası L4 ile L5 adı verilen bel omurlarında meydana gelmektedir.
L5 Omuru, omurgayı, kalça kemiklerinin ortasında konumlanmış olan kemikle birleştirir. Yani, en alttaki omurdur. L4 ise onun bir üstündeki omurdur. Genellikle, fıtık, bu iki omur arasında meydana gelir.
Bel Fıtığı Olanlar Nasıl Yatmalı?
Bel fıtığı olanlar için en uygun uyku pozisyonu sırt üstü yatmaktır. Sırt üstü yatmak omurganızı nötr bir konumda tutar ve böylece fıtık olan bölgedeki sinirleri sıkıştırma şansınız azalır.
Daha fazla konfor için, dizlerinizin altına küçük bir yastık veya sarılmış havlu koyabilirsiniz. Bacaklarınızı ve ayak bileklerinizi kaldıran bir yastık koymak da fıtıklaşmış disk üzerindeki baskıyı hafifletebilir.
Bel Fıtığı Ozon Tedavisi
Ozon tedavisi, ilk ortaya çıktığı zamandan beri git gide popülerlik kazanan tedavi yöntemlerinden biri olmuştur. Ozon tedavisi ile ilgili mevcut araştırmalar, hastaların %65 ila %80’inin tedaviden sonra fıtıklaşmış disk semptomlarında azalma olduğunu göstermektedir. Dahası, başarı oranı kadar önemli olan bir diğer yanı ise hastaların ozon tedavisi sonrası çok az sayıda komplikasyon yaşamasıdır.
Ozon tedavisinde, fıtıklaşmış diske enjeksiyon yoluyla oksijen-ozon gazı verilir. Bir iğne, gazları doğrudan diske iletir ve diskin içindeki hacmi azaltır. Hacimde azalma, diskin merkezindeki jelimsi yapıda bulunan proteinlerin oksidasyonundan kaynaklanır. Disk hacmin azaldığında, sinirler üzerindeki baskı da azalır. Bu da hissedilen acıyı azaltır.
Bel Fıtığına Bitkisel Çözüm
Ağrı kesici gibi sentetik maddeler kullanmak istemeyen kişiler evde uygulayabilecekleri doğal tedavi yöntemleri bulmayı deneyebilirler. Bunun için uygulanabilecek bitkisel tedavi seçenekleri bulunmaktadır.
Aksöğüt, fesleğen, kozalak, defne yaprağı, rezene çayı, papatya gibi pek çok bitkiyi suda kaynatıp içerek ağrılarınızı hafifletmeyi deneyebillirsiniz.
Ancak, unutmamak gerekir ki bu seçenekler semptomları geçici olarak azaltır, fıtık için yine de bir doktora görünmeniz gerekir.
Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi
Ameliyatsız bel fıtığı tedavisinde kullanılan yöntemler aşağıdaki gibidir:
Dinlenme: Ağrıları azaltmanın en basit ve en etkili yoludur. Diskler üzerindeki baskının azalması iyileşme sürecini de olumlu etkileyebilir.
Fizyoterapi: Egzersiz ve esneme, sinir kökleri üzerindeki baskıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Isı ve Soğuk: Buz paketleri ve ısı sargıları sıkı kasları gevşetebilir, şişliği ve iltihabı azaltabilir ve semptomları hafifletebilir.
İlaçlar: Ağrıları azaltmak için kullanılabilir fakat fıtık için çözüm değildir. İltihaplanma gibi durumlarda ise doktor tarafından reçete edilebilir.
Manipülasyon: Kayropraktik manipülasyon, nörolojik problem yaşamayan hastalar için yararlı olabilir.
Bel Fıtığı Ayak Uyuşması
Fıtık etraftaki sinirlere baskı yapacak kadar büyükse vücudun farklı bölgelerinde uyuşmalara sebep olabilir. Bel fıtığı olan hastalar, bir ya da iki bacakta uyuşmadan, hatta güçsüzleşmeden şikâyet etmektedir.
Uyuşma belirtisi olan hastalar en kısa sürede doktorlarına durumu bildirmelidir.
Bel Fıtığı İğne Tedavisi
Ağrıları dayanılmaz olan hastalar için iğne tedavisi etkili olabilmektedir. Kortikosteroid iğneler, enflamasyonu azaltabilir ve doğrudan ağrılı bölgeye verildiğinde etkili olabilir. İğnenin doğrudan fıtıklaşmış diske yapılabilmesi için özel röntgen cihazı kullanılır.
Ne yazık ki, enjeksiyon fıtıklaşmış bir diski küçültmez; sadece şişmeye neden olan proteinleri yıkayarak sinirler üzerindeki baskıyı azaltır. Bu da fizik tedavi ve egzersiz programı ile omurilik durumunuzun iyileşmesine izin verir.
Bel Fıtığı Doktoru
Halk arasında fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları, bel fıtığı doktoru olarak da anılabilmektedir. Ancak, tedavi sürecinde hem fizik tedavi ve rehabilitasyon doktoruna hem de beyin ve sinir cerrahi uzmanlarına gitmek gerekir. İki alandan da uzmanlar gerekli değerlendirmeleri yapıp en uygun tedavi yöntemini belirler.
Bel Fıtığı İğnesi
Bel fıtığı iğnesi, fıtığının tamamı ile ortadan kaldırılmasına ya da küçülmesine yardımcı olmaz. Yani, maalesef, kalıcı bir tedavi yöntemi değildir.
Yine de çok yüksek ağrıları olan ya da fıtığı sinir köklerine baskı yapan hastalar için tedavinin önemli bir parçası olabilmektedir. Doğrudan fıtık olan bölgeye yapılan iğne sayesinde bölgedeki enflamasyon ve şişlik azaltılabilmektedir. Bu da ağrıların azalmasını sağlamaktadır.
Bel Fıtığı İngilizce
Bel fıtığının İngilizcede yaygın olarak kullanılan karşılığı “herniated disc” olarak geçmektedir. Bazı kaynaklarda, “slipped disc” teriminin de kullanıldığı görülmektedir.
Bel Fıtığı Yastığı
Bel fıtığı yastıkları omurganın ideal pozisyonda durmasını sağlamaya yardımcı olmaktadır. Özellikle uzun süre oturarak iş yapan insanlar bel yastıklarından faydalanabilir.
Bel yastıkları omurganın düz kalmasını sağlayarak disklerdeki baskıyı azaltır ve omurga yapınıza uygun bir duruşta sabit kalmanızı sağlayarak ağrıların azaltılmasında etkilidir.
Bel Fıtığı Yatış Pozisyonu
Belinde fıtık olan kişiler için en ideal yatış pozisyonlarından biri sırtüstü uzanmaktadır fakat bu pozisyon herkes için rahat olmayabilmektedir. Bu nedenle, tercih edilebilecek farklı pozisyonlar da vardır.
Bunlardan ilki, bacakların arasına yastık alınarak yan yatılmasıdır. Yastık, omurganın doğru pozisyonda tutulmasına yardımcı olur.
İkinci pozisyon ise cenin pozisyonunda yatmaktır. Dizlerin göğse doğru çekilmiş olması omurlar arasında açıklık olmasını sağlayarak diskleri rahatlatır.
Üçüncü pozisyon, karnın altına yastık koyarak yüzüstü yatmaktır. Normalde yüzüstü yatmak sırt ağrıları için kötü olsa da yastık koyarak diskler arasındaki baskı azaltılabilir.
Bel Fıtığı Sülük Tedavisi
Halk arasında birçok alternatif tıp yönteminin fıtığa iyi geldiği öne sürülmektedir. Ancak, pek çok uzman bu yöntemlerin bilimsel dayanağı olmadığı için eleştirmektedir.
Sülük tedavisinin de fıtığa iyi geldiğini öne süren bazı kurumlar olsa da buna yönelik herhangi bir bilimsel dayanak olmadığı için yaptırmak riskli olabilmektedir. Fıtık oluşması durumunda mutlaka bir doktora başvurmak gerekir.
Bel Fıtığına Kesin Çözüm
Ameliyatsız tedavi uygulanıyorsa, sorunun ortadan kesin olarak kalkması ve iyileşmenin tamamlanabilmesi için tedavi süreci boyunca doktorun verdiği tavsiyelere uymak ve sabırla beklemek gerekir. Hareket ederken dikkatli olmak, oturma, yatma pozisyonlarına dikkat etmek, bir şey taşırken doğru yerlere ağırlık vermek, disklerdeki baskıyı azaltacak egzersizler yapmak ve fizik tedavi, tamamen iyileşme sağlayabilmektedir.
Ameliyat gerektiren durumlarda ise, son derece minimal cerrahi müdahaleler ile tedavi tamamlanabilmektedir.
İleride yaşanabilecek problemlerin önüne geçmek için yapılabilecek en iyi şey günlük egzersizler yapmak ve omurga şeklinde uygun durmaktır.
Bel Fıtığının Bacağa Vurması
Bel bölgesinden bacağa doğru yayılan ağrılar bel fıtığının belirtileri arasındadır. Bu ağrı türü siyatik olarak da bilinmektedir. Siyatik denmesinin sebebi, fıtıktaki şişme ve sebep olduğu enflamasyonun, siyatik adındaki sinir üzerinde baskı uygulaması ve bunun sonucunda ağrıların ortaya çıkmasıdır.
Tedavi edilmez ise zaman içinde ağrılar artabilir, hatta uyuşmalar ve karıncalanmalara sebep olabilir.
Belde Kireçlenme ve Fıtık
Kireçlenme eklemler arasındaki kıkırdak yapıların bozulmasına verilen isimdir. Kıkırdak yapının bozulması, kemiklerde şekil değişikliğine ve kayganlık kaybına sebep olur. Bu da kemiklerin birbirine sürtünmesi ve uygulanan baskının artması anlamına gelmektedir. Dayanılmaz ağrılara yol açabilmektedir.
Belde gerçekleşen kireçlenmeler disklerin ciddi hasarlar almasına sebep olabilmektedir. Tanı konulduktan sonra fizik tedavi yöntemleri ile iyileşme sağlamak mümkündür. Hastanın durumuna özel olarak hazırlanan fizik tedavi programının yanında ağrı ve enflamasyon azaltıcı ilaçlar da verilebilir.
Hamilelikte Bel Fıtığı
Hamileyken, fıtıklaşmış diskler daha da acı verici olabilmektedir. Hamilelik esnasında beklenen kilo alımı ve omurga üzerindeki baskının artması nedeniyle gebe kadınlarda fıtık daha yaygın olabilmektedir.
Bazı durumlarda, hamilelik esnasında bel fıtığı gelişse de belirtiler ortaya çıkmamaktadır. Öte yandan, fıtıklaşmış bir disk hamile olan kadınlarda şiddetli ağrılara neden olabilmekte ve bu sorun bebek geliştikçe kötüleşebilmektedir.
Hafif ve orta şiddette bel fıtığı vakaları annenin ve bebeğinin sağlığı ve güvenliği açısından sorunlu değildir. Bununla birlikte, ciddi vakalar bir tür tedavi veya müdahale gerektirebilir.
Herhangi bir problem olması durumunda doktora başvurmak en güvenli olan seçenektir. Doktor, gerekli görürse, hamilelikte yapılabilecek egzersizler vererek veya soğuk ve sıcak kompres gibi manuel yöntemler ile tedavi uygulayabilir.
Bel Fıtığı Hacamat
Hacamat da günümüzde birçok kişinin aklını karıştıran alternatif tıp yöntemlerinden biridir. Ancak, sülük tedavisinde olduğu gibi, yararlarını ya da etkilerini destekleyen bilimsel nitelikte araştırmalar bulunmadığı için doktorlar tarafından tavsiye edilmemektedir.
Bel Fıtığı Kalça Ağrısı
Omurdaki disklerin etrafından geçen sinirler vücudun birçok farklı noktasına gitmektedir. Sonuç olarak, bu bölgeden geçen sinirler üzerinde baskı olması ağrının başka yerlere yayılmasına da sebep olmaktadır.
Bu nedenle, disklerinde ağrı olan birçok hasta kalça ağrısından da şikâyet etmektedir.
Bel Fıtığı Latince
Bel fıtığı Latince terminolojide prolapsus disci intervertebralis olarak yer almaktadır.
Bel Fıtığı MR
Doktorlar fizik muayene yaptıktan sonra hastadan MR görüntüleri talep edebilmektedir. Bunun sebebi disklerdeki herhangi bir hasarın ya da farklılığın MR görüntülerinde net olarak gözükebilmesidir. Bu sayede, fıtığın tam olarak hangi sinir köklerine baskı yaptığı ve durumun hangi seviyede olduğu kesin olarak anlaşılabilmektedir.
MR görüntüsü alınırken hasta tüm metal eşyalarını çıkarır ve çekim yapılacak bölgeye uygun bir pozisyonda yatar. 20 ile 50 dakikalık bir süre içerisinde çekim tamamlanır.
Bel Fıtığı Sandalyesi
Uzun süre oturmak omurlar arasındaki disklere çok fazla yük binmesine sebep olmaktadır. Bunun üstüne bir de yanlış pozisyonda oturuyor olmak durumu iyice kötüleştirmektedir.
Uzun süre oturarak çalışması gerekenler özellikle bel bölgesinde destek olan, kendi boylarına göre ayarlanabilir, arkaya doğru eğimli ve kol destekleri olan bir sandalye tercih etmelidir. Bu sayede, otururken omurga pozisyonu olabildiğince doğru olur.
Bel Fıtığı Sebepleri
Yaşlanma ve genel aşınma nedeniyle, diskler onları esnek ve süngerimsi yapan sıvının bir kısmını kaybeder. Sonuç olarak, diskler daha düz ve daha sert olma eğilimindedir. Disk dejenerasyonu olarak bilinen bu süreç, yaşamın oldukça erken dönemlerinde başlar ve genellikle erken yetişkinlikte görüntüleme testlerinde tespit edilebilir.
Bundan bağımsız olarak, omurgaya basınç veya stres uygulanması da omurlar arasındaki disklerin dış halkasının şişmesine, çatlamasına veya yırtılmasına sebep olabilir. Bu alt sırtta (lomber omurga) meydana gelirse, disk çıkıntısı yakındaki spinal sinir köküne baskı uygulayabilir ya da iç kısımdaki enflamatuar materyal siniri tahriş edebilir.
Bel Fıtığına İyi Gelen Şeyler
Dinlenmek, omurganız üzerindeki baskıyı azaltacağı için erken safhada yapılabilecek en iyi şeylerden biridir. Uzun süreli oturmamak ve yatarken belinizi destekleyecek pozisyonlarda durmak ağrıları da azaltır.
Bunun dışında günlük olarak fizik tedavi uzmanı tarafından belirlenen hareketler yapılarak omurların arası esnetilmelidir.
Masaj, sıcak ve soğuk kompresler, kontrollü elektrik akımı ile bölgenin uyarılması gibi teknikler de birçok hastada olumlu sonuçlar sağlamaktadır.
Bel Fıtığı Ameliyatsız Çözüm
Ameliyatsız tedavi genellikle ilaç ve fizik tedavi ile başlar. Bazı durumlarda, ağrı azalıncaya kadar hareketleri kısıtlamak da gerekebilir. Ameliyatsız tedaviler şunları içerir:
İlaç tedavisi: İbuprofen gibi anti-enflamatuar ilaçlar, şişmiş bir disk için kullanılabilir. Daha şiddetli ağrı için reçeteli ilaçlar gerekebilir.
Fizyoterapi: Bir fizyoterapist, sinir üzerindeki baskıyı hafifletmek ve şişkin bir diskin ağrısını en aza indirmek için tasarlanmış pozisyonlar ve egzersizler yaptırabilir. Egzersiz, hemen hemen tüm sırt ağrısı vakalarında rehabilitasyonun önemli bir bileşenidir.
Kayropraktik: Omurga manipülasyonu, bel ağrısı için orta derecede etkili olabilir.
Masaj: Bu uygulamalı terapi genellikle kronik bel ağrısı olan hastalar için kısa süreli rahatlama sağlar.
Ultrason tedavisi: Sırt küçük titreşimler yaratan ses dalgaları ile gevşetilerek tedavi edilir.
Sıcak ya da soğuk kompresler: İlk olarak soğuk uygulamalar ağrı ve iltihaplanmayı hafifletmeye yardımcı olabilir. Daha sonrasında ise rahatlama için hafif ısı uygulamasına geçilir.
Sınırlı yatak istirahati: Çok fazla yatak istirahati eklemlerin sertleşmesi ve kasların güçsüzleşmesine yol açabilir, bu da iyileşmeyi zorlaştırabilir. Uzun süre yatakta kalmak yerine, 30 dakika boyunca rahat bir pozisyonda dinlenmek ve ardından kısa bir yürüyüşe çıkmak daha etkilidir.
Korse ve destek cihazları: Bu cihazlar, ağrıyı azaltmaya yardımcı olmak için ani ve yoğun hareketleri azaltmayı sağlayarak yardımcı olabilir.
Bel Fıtığı Ayak Ağrısı
Bel fıtığı, kalça ve bacak ağrılarına yol açabildiği gibi, ayağa vurması da muhtemel bir rahatsızlıktır. Bunun sebebi, hasar görmüş diskten dışarıya çıkan jelimsi maddenin omurgadaki sinir kökleri üzerinde baskı oluşturmasıdır.
Tedavi için gerekenler yapılmazsa ağrılar dayanılmaz boyuta çıkabilir ve yürüme gibi günlük hareketlerde zorlanmalar başlayabilir.
Bel Fıtığı Manuel Terapi
Bel omurlarına uygulanan profesyonel, isabetli ve nazik manuel terapi teknikleri, diskinizdeki stresi azaltabilir ve disk sağlığını destekleyebilir. Bu yöntem, diğer tedavilerle birlikte kullanıldığında sonuç verebilmektedir.
Bel Fıtığı Masaj Aleti
Masaj aletleri kasların gevşetilmesi ve bölgedeki kan akışını hızlandırarak ağrıların azaltılmasını sağlayabilir. Ancak, masaj aleti kullanmadan önce fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına uygun olup olmadığını danışmak gerekir. Hastanın rahatsızlığına göre, yanlış kullanılan aletler sorunu daha kötü yapabilir.
Bel Fıtığı Spor
Fıtıklaşmış bir diski olanlar bazı sporlardan kesinlikle uzak durmalıdır. Özellikle, ağırlık kaldırmayı içeren ya da omurganın sıkça dönmesine sebep olan sporlar tehlikelidir.
Öte yandan, yüzme, esneme, yürüyüş ve doğru pozisyonda durarak yapılan bisiklet aktiviteleri, sıkışık kasların açılmasına ve bölgedeki baskının azalmasına öncülük edebilir.
Bel Fıtığı Sinir Sıkışması
Disklerde fıtıklaşma olması sonucunda en sık karşılaşılan problemlerden biri de sinir sıkışmasıdır. Sinir sıkışması denilen durum, aslında, omurlar arasında bulunan disklerin merkezindeki koruyucu materyallerin dışarıya sızması nedeniyle sinir köklerinde baskı oluşmasıdır.
Sinir köklerindeki baskı ağrılara, uyuşmalara ve kas güçsüzlüğüne yol açabilir.
Bel Fıtığı Yürüyüş
Fıtıklaşmış bir diskiniz olduğunda yatmak ve rahatlamak cazip gelse de aktif kalmak aslında sağlığınız için çok daha iyidir. Yatakta kalmak, iyileşmekte olan biri için ideal olmayan eklem sertleşmelerine ve kas zayıflamasına neden olabilir.
Günlük yürüyüşler, omurganıza ek yük bindirmeden ve ağrılı semptomların alevlenmesine neden olmadan fıtıklaşmış bir diskle egzersiz yapmanın mükemmel bir yoludur.
Bel Fıtığına İyi Gelen Yiyecekler
Beslenme alışkanlıkları birçok rahatsızlığın iyileşmesi için destekleyici etki sağlayabilmektedir. Ne de olsa, vücudun sağlıklı çalışabilmesi için dengeli bir beslenme şarttır.
Fıtık için belli yiyecekleri tüketmek doğrudan iyileşme sürecine etki etmez. Ancak, ağrı kesici özellikleri olan yiyecekler geçici olarak rahatlama sağlayabilir. Bu yiyeceklerden bazıları, zerdeçal, Hint yer elması ve öküz gözüdür.
Özel birtakım yiyeceklerdense, sağlıklı beslenmeye özen göstermek iyileşme süreci için iyidir.
Tam Kapalı Bel Fıtığı Ameliyatı
Tam kapalı ameliyat tekniği, fıtık ameliyatları arasında en etkili olan ve sonrasında hastaların hayatında en az olumsuzluğa sebebiyet veren ameliyattır.
Tam kapalı ameliyatlar yaklaşık 45 dakika sürmekte ve hastalar aynı gün içerisinde taburcu olabilmektedir.
Ameliyat esnasında, açılan çok küçük bir kesik içerisinden, ileri teknoloji kameralar yardımıyla, omurlara ve sinirlere baskı yapan fıtığa müdahale edilir. Etrafta dokular süreç içerisinde zarar görmediğinden iyileşme de daha hızlı olur.
Gerekli ekipmanların ve uzman doktorların bulunduğu hastanelerde, ameliyat gerektiren fıtık vakalarının çoğu bu yöntem ile gerçekleştirilebilir.
Bel Fıtığı Askerlik
Ülkemizde, sağlıklı olan her erkeğin askerlik hizmetini tamamlaması gerekir. Fıtık olanların, askerlik yapmak için uygun kabul edilip edilmediği ise akıl karıştırabilmektedir.
Bel fıtığı olup da ameliyatla tedavi edilebilecek hastalar ya da hali hazırda tedavisi sürenler askerliği tecil ettirme hakkına sahiptir, fakat tedavi tamamlandıktan sonra askerliklerini yapabilirler.
Öte yandan, ameliyatla dahi tedavi edilemeyecek fıtığı olan hastalar askerlikten muaf sayılırlar.
Bel Fıtığı Evreleri
Bel fıtığı zaman içerisinde tedavi edilmezse daha kötüye gidebilir. Bazen ise, fıtığın belirtileri ortaya çıktığında çoktan daha ileri evrelere geçmiştir.
İlk evrede, diskin merkezindeki jelimsi yapıyı koruyan sert kısımda aşınma ya da yıpranmalar görülür. Zaman içerisinde bu hasar büyüyerek şişmelere neden olur, bu da ikinci evredir. İlk iki evrede, diskleri zorlayan hareketler yapıldığında ağrılar meydana gelebilir.
Üçüncü evre ise, diskteki çatlaktan jelimsi materyalin dışarı sızmaya başlamasıdır. Bu aşamada, tedavi tekniklerini mutlaka düzenli şekilde uygulamak gerekir. Son evre ise, artık koruyucu katman tamamen açıldığı için, sızıntının iyice arttığı ve sinir kökleri, omurlar üzerinde baskı uyguladığı evredir. Ağrılar, uyuşmalar, kas güçsüzleşmeleri gibi ciddi sorunlara sebep olur.
Son evreye, sızıntının fazlalığında dolayı, “patlamış fıtık” da denebilmektedir.
Bel Fıtığı Fizyoterapi
Fizyoterapi, esneklik, duruş, güç ve eklem hareketliliği konusunda yardımcı olur. En iyi sonuçları elde etmek için, hastaya bir egzersiz programı da reçete edilebilir. Bu sadece tekrarlayan ağrıyı engellemekle kalmaz, aynı zamanda genel sağlığa da olumlu etki eder. Fizyoterapistiniz, özel tanı ve sağlık geçmişinize dayalı bir bel fıtığı fizyoterapi programı geliştirmek için bazı değerlendirmeler yapar.
Fizyoterapi sayesinde, hastalar doğru duruş biçimlerini öğrenir, karın bölgelerini güçlendirerek sırt bölgesindeki yükü azaltır ve esnekliği arttırarak eklem hareketlerini rahatlatır.
Bel Fıtığı Kemeri
Özel tasarlanmış kemerler kalıcı bir tedavi yöntemi olmasa da gün içerisinde, bel ve sırt bölgesindeki omurlara binen yükü paylaştırdığı için hastalara kolaylık sağlayabilir. Takıldığı süre içerisinde rahatlama sağlama ihtimali olsa da başlı başına bir tedavi olarak değil, kalıcı tedavilere destekleyici olarak düşünülmelidir.
Bel Fıtığı Platin
Bel fıtığı ameliyatlarında platin takılması ilk olarak tercih edilen tedavilerden değildir. Ancak, sürekli olarak tekrar eden fıtıklarda, üçüncü tekrardan sonra platin takılması tercih edilir.
Platin takılırken, özel görüntüleme sistemleri kullanılarak, büyük kesikler oluşturulmadan operasyon gerçekleştirilir. Bu operasyon sonrası rahatsızlığın tekrar etme oranı büyük ölçüde azalmaktadır. Çok az da olsa hareket kısıtlamasına yol açabilmektedir.
Bel Fıtığının Zararları
Tedavi edilmeyen, ilerlemiş fıtıklaşmış bir disk kalıcı sinir hasarına neden olabilir. Çok nadir durumlarda, fıtık, alt sırtınızdaki ve bacaklarınızdaki sinirlere olan erişimi kesebilir. Bu durumda, bağırsak veya mesane kontrolü kaybedilebilir.
Başka bir uzun süreli komplikasyon ise hissizleşmedir. Fıtıklaşmış disk sinirleri sıkıştırarak kasıklarda, bacaklarda ve kalça çevresindeki hissin kaybolmasına sebep olabilir.
Semptomların zaman içinde iyileşebileceği gibi, daha da kötüleşebilir. Günlük aktivitelerinizde aksama ya da kısıtlanmalar varsa kontrole gitmek şarttır.
Bel Fıtığı Alternatif Tıp
Sülük, hacamat, akupunktur, bardak terapisi gibi alternatif tıp yöntemleri zaman zaman karşımıza çıkabilmektedir. Bu yöntemler, yeterli bilimsel dayanağa sahip olmadığı için tavsiye edilmez.
Alternatif tıp, uygulanırken bölgedeki kan akışını hızlandırdığı ya da kasları gevşettiği için anlık rahatlama sağlayabilse de bir tıbbi tedavi yöntemi olarak görülmemelidir. Doktorunuza danışmadan yaptıracağınız uygulamalar sağlığınızı olumsuz etkileyebilir.
Bel Fıtığı Ameliyatı Riski
Ameliyat riski, her ameliyatta olan risklerden daha farklı değildir. Enfeksiyon, kanama gibi geçici sorunlarla karşılaşabilmektedir.
Bunlar dışında, teknolojik gelişmeler sayesinde, ameliyat sonrasında kalıcı sorunlarla karşılaşılmamaktadır ve hastaların semptomları ortadan kalkmaktadır.
Bel Fıtığı Bandı
Fıtık bandı, ağrı bandı ya da kinesiotape olarak da bilinmektedir. Bu bantlar ağrıyan bölgede kaslar üzerine yerleştirilir. Bantlar bölgedeki kan akışının düzenlenmesine yardımcı olduğu gibi, ödem ve kan birikmesini de azaltarak ağrıları dindirebilmektedir.
Esnek yapısı sayesinde vücudun hareketini kısıtlamaz fakat kasların zarar verebilecek derecede kasılmasını ya da gerilmesini önler.
Bel Fıtığı Engelli Raporu
Engelli raporu, fıtığın derecesine, hangi omurda olduğuna ve vücudun diğer bölümlerinin etkilenip etkilenmediğine göre değişebilmektedir.
Genellikle sadece fıtık olması ve onun da hafif seviyede olması rapor almak için yeterli değildir. Ancak, fıtığın ilerlediği ve sinirleri, kalçayı, bacakları etkilediği durumlarda rapor alınabilmektedir.
Bel Fıtığı İdrar Kaçırma
Belde meydana gelen fıtıklar, vücudun bel altında kalan bölümlerinin etkilenmesine sebep olabilir. İlerleyen fıtık vakalarında, sinirler üzerinde oluşan baskılar bel altındaki uzuvların işlevinde azalmalara ya da tamamen kayıplara yol açabilir.
Tedavi edilmezse, sinirlere baskı yapan fıtık, idrar kaçırma gibi sorunlar doğurabilir.
Bel Fıtığı Kök Hücre Tedavisi
Bel fıtığından kaynaklanan sırt ağrısı için kök hücre tedavisi, hasarlı diski onarabilir, sağlıklı dokuyu yenileyebilir ve ağrıyı hafifletebilir. Kök hücre prosedürü, ağrılı ve hasarlı diski tedavi etmek için hastanın otolog kök hücrelerini kullanır. Kök hücreler spinal disk ağrısını, sinir tahrişini ve iltihaplanmayı azaltır, böylece disk materyalinin yeniden oluşturulmasını sağlar. Ultra hassas spinal enjeksiyonlar, kök hücreleri omurganın hasarlı diskine vermek için gelişmiş X-ışını floroskopi ve ultrason gibi görüntü kılavuzlu teknikleri kullanır.
Bel fıtığı patlaması nasıl anlaşılır?
Doktor tarafından yapılan muayene ve tetkikler sonucunda anlaşılır. Hastalar genellikle şiddetli ağrılar, bacaklarda uyuşma gibi şikayetlerle doktora başvururlar.
Bel fıtığı kasık ağrısı yapar mı?
Fıtık, sinirler üzerinde baskı yapmaya başladıysa ağrının kasıklara da vurma ihtimali vardır.
Bel fıtığı ameliyatı kaç saat sürer?
Ameliyatlar teknolojik gelişmeler sayesinde 40 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanabilmektedir.
Bel fıtığı patlarsa ne olur?
Patlama durumlarında, disklerin çekirdeğinde bulunan jelimsi sıvı dışarıya sızarak sinirlere baskı oluşturmaya başlar. Bu da bacaklarda, kalçada, ayaklarda ağrılara ve his kaybına yol açabilir.
Bel fıtığına yürüyüş iyi gelir mi?
Sakin bir tempoda yürüyüş yapmak bazı hastalar için iyi sonuçlar doğurmaktadır. Ancak, her hastanın durumu ayrı değerlendirilmelidir.
Bel fıtığı polisliğe engel mi?
Bel fıtığı olanlar polis memuru olamamaktadır. Bunun sebebi, fıtığın, kişinin hareketini kısıtlayabilmesidir.
Bel fıtığı engel oranı
Engel oranı hastadan hastaya değişmektedir. Hastanın kalçasında ve bacaklarında ağrı, hissizleşme, güçsüzlük gibi semptomlar var ise engel oranı artmaktadır.
Bel fıtığına sıcak su torbası iyi gelir mi?
Soğuk kompresler yapılıp bölgedeki enflamasyon azaltıldıktan sonra sıcak su torbası koymak kasların rahatlamasını sağlayabilir.
Bel fıtığına ne iyi gelir bitkisel?
Özellikle ağrılar ile baş etmek için bazı bitkisel yöntemleri tercih eden hastalar bulunmaktadır. Papatya çayı, haşhaş tohumları gibi ağrı kesici etkisi olan bitkiler tercih edilebilir.
Bel fıtığı ameliyatı ne kadar sürer?
Yaklaşık olarak 45 dakika ile bir saat arasında sürmektedir.
Bel fıtığı ayağa vurur mu?
Tedavi edilmeyen vakalarda ağrı ayaklara vurabilir.
Bel fıtığı karın ağrısı yapar mı?
Daha az rastlansa da karın ağrısı yapma ihtimali vardır. Ancak, ağrının sebebi başka sorunlardan da kaynaklanıyor olabilir.
Bel fıtığı tedavisi nasıl yapılır?
İstirahat, fizik tedavi, sıcak ve soğuk kompresler, ağrı kesiciler ve egzersizler ameliyatsız tedavi yöntemler arasındadır. Mikro-cerrahi gibi gelişmiş yöntemler kullanılarak ise ameliyatlı tedavi yapılabilmektedir.
Bel fıtığına hangi ilaç iyi gelir?
Genellikle ibuprofen, naproksen ve diklofenak içeren, antienflamatuar ilaçlar verilmektedir. Ayrıca, ağrıları hafifletmek adına ağrı kesici etkileri vardır.
Bel fıtığı bacak ağrısı nasıl geçer?
Bacak ağrılarının geçmesi için sinirlere baskı uygulayan fıtığın tedavi edilmesi gerekir. Tedavi sürecinde ağrılarla baş etmek için egzersiz yapılabilir, ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir ve istirahat edilebilir.
Bel fıtığı fizik tedavi nasıl yapılır?
Fizik tedavide, sıcak ve soğuk uygulamalar, ses titreşimleri yollayan ultrason, ağrıyı azaltıcı elektrik akımları ve egzersizlerden yararlanılarak yapılmaktadır.
Bel fıtığı kalçaya vurur mu?
Fıtıklaşmış diskin sinirlere baskı yaptığı vakalarda, kalça da dahil olmak üzere, belin altında kalan tüm bölgeler olumsuz olarak etkilenebilir.
Bel fıtığı nasıl iyileşir?
Fizik tedavi, ilaçlar, doğru duruş gibi ameliyatsız yöntemlerle iyileşebildiği gibi, daha ileri vakalarda cerrahi müdahale ile iyileşme mümkündür.
Bel fıtığı olanlar hangi sporları yapabilir?
Özellikle yüzme fıtık olanlar için yapılabilecek en iyi sporlar arasındadır. Bunun dışında, esneme, yürüyüş ve bisiklet gibi sporlar da dikkatlice yapılabilir.
Bel fıtığına hangi bölüm bakıyor?
Sinirlere de etki etme ihtimali olduğundan hem fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü hem de beyin ve sinir cerrahi bölümü bakmaktadır.
Bel fıtığına kim bakar?
Hem fizik tedavi uzmanları hem de beyin ve sinir uzmanları bakmaktadır.
Bel fıtığına sıcak iyi gelir mi?
Sıcak uygulaması rahatsızlık olan bölgedeki dokuların rahatlatılması ve kan dolaşımının hızlanması için uygulandığında ağrıları azaltabilir. Ancak, öncesinde soğuk uygulama yaparak enflamasyonun azaltılması gerekir.
Bel fıtığına yakı iyi gelir mi?
Yakı bantları pek çok ağrı için anlık olarak rahatlama sağlayabilmektedir fakat kalıcı olarak bir tedavi sunmaz.
Bel fıtığı bacak ağrısı yapar mı?
İlerleyen fıtık vakaları bacak ağrısına sebep olabilir.
Bel fıtığı bacaklarda ağrı yapar mı?
Sinir köklerine baskı uygulayan fıtıklar iki bacakta da ağrılara sebep olabildiği gibi, tedavi edilmezse hissizleşme ve kaslarda güçsüzlük gibi başka sorunlara da yol açabilir.
Bel fıtığı bacağa vurur mu?
Evet, bel fıtığı bacakların ve ayakların ağrımasına sebep olabilir.
Bel fıtığı genetik mi?
Doğrudan genetik sebepleri olan bir rahatsızlık değildir fakat genetik olarak aktarılan omurga yapısı nedeniyle bazı kişiler daha yatkın olabilir.
Bel fıtığı hangi bacağa vurur?
Tek bir bacağa etki edebildiği gibi, konumuna ve derecesine göre her iki bacağa da vurabilir.
Bel fıtığı hareketleri nasıl yapılır?
Bel fıtığı için yapılabilecek birçok egzersiz vardır. Doktorunuz hem yapmanız gereken hareketleri hem de nasıl yapılacaklarını detaylı olarak anlatır.
Bel fıtığı iyileşir mi?
Günümüzde uygulanan fizik tedavi yöntemleri ve gerekli durumlarda yapılan cerrahi operasyonlar sayesinde iyileşebilmektedir.
Bel fıtığı kalça ağrısı yapar mı?
Sinirlere baskı yapan fıtık durumlarında şiddetli kalça ağrılarına sebep olabilir.
Bel fıtığı nasıl geçer evde?
Evde, doktorunuzun verdiği egzersizleri yaparak, omurganızın duruşuna dikkat ederek, ağır eşyalar taşımaktan kaçınarak ve aralıklarla istirahat ederek iyileşmeyi desteklemek mümkündür.
Bel fıtığı nasıl tedavi edilir?
Günümüzde, fizik tedavi, egzersiz, dinlenme gibi ameliyatsız yöntemler ile tedavi edilebildiği gibi, gerektiği durumlarda cerrahi müdahale ile de tedavi edilmektedir.
Bel fıtığı olan normal doğum yapabilir mi?
Evet, çoğu zaman normal doğum yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak, fıtık sinirlere baskı yapıyor ve kritik bir konumda ise sezaryen doğum tercih edilebilir.
Bel fıtığı olanlar nasıl oturmalı?
Otururken dik oturmak ve omurlara daha az baskı yapmak en ideal oturma şeklidir. Yine de uzun süre oturmaktan kaçınılmalı ve sık sık pozisyon değiştirilmelidir.
Bel fıtığı patlaması nedir?
Omurlar arasında bulunan disklerdeki hasarın artması ve sonucunda disklerin içindeki sıvının dışarıya çıkması durumuna bel fıtığı patlaması denmektedir. Genellikle, tedavi edilmeyen ve ileri seviye durumlarda görülür.
Bel fıtığı sırt ağrısı yapar mı?
Omurlardan birinde ya birkaçında kıkırdak yapının hasarlı olması sırt ağrısına da sebep olabilir.
Bel fıtığı rapor oranı
Rapor oranı rahatsızlığın bölgesine ve derecesine göre değişmektedir. Vücudun diğer bölgeleri de rahatsızlıktan etkileniyor rapor oranı daha yüksek olmaktadır.
Bel fıtığına yüzde kaç rapor verilir?
Yüzde kaç rapor verildiği kişiden kişiye değişebilir. Doktorların her kişinin durumunu özel olarak değerlendirip sonuca varması gerekir.
Hacamat bel fıtığına iyi gelir mi?
Hacamat, iyi geldiği iddia edilen alternatif tıp yöntemlerinden biridir fakat herhangi bir bilimsel dayanağı yoktur ve tıbbi bir tedavi yöntemi değildir.
Bel fıtığı ameliyatsız geçer mi?
Fizik tedavi yöntemleri, doğru duruş, egzersizler sayesinde çoğu bel fıtığı ameliyatsız geçebilmektedir.
Bel fıtığı ameliyatı nasıl olur?
Gelişmiş teknolojik araçlar sayesinde, fıtık olan bölgede ufak bir kesik açılarak, diğer dokulara zarar vermeden, doğrudan rahatsızlık olan bölgeye müdahale sağlanır. Böylece, hastalar aynı gün içinde bile taburcu olabilmektedir.
Bel fıtığı askerliğe engel mi?
Eğer fıtık tedavi edilemiyor ise hasta askerlikten muaf olmaktadır. Tedavisi süren hastalar ya da ameliyatla iyileşebilecek hastalar askerliği tecil ettirip, tedavi tamamlandıktan sonra askerliklerini yapabilirler.
Bel fıtığı ameliyatı sonrası ağrılar ne zaman geçer?
Mikro-cerrahi ameliyatlarından sonra ağrılar minimal boyutlarda olmakta ve hastalar kısa süre içinde günlük hayatlarına dönebilmektedir. Bir ay içerisinde tüm ağrıların geçmesi beklenir.
Bel fıtığı ağrısı kaç gün sürer?
Gerekli tedaviler uygulanmazsa ağrılar artarak tedavi edilene kadar devam eder. Ağrı olması durumunda kontrole gidilmelidir.
Bel fıtığı ağrısı nerede olur?
Sırtın alt tarafında yer alan omurlarda olması durumunda, bel ağrısı ile birlikte kalça, bacak ve ayak bölgelerinde de ağrılar hissedilebilir.
Bel fıtığı bacak ağrısına ne iyi gelir?
Doktor tarafından önerilen ağrı kesiciler, egzersizler, istirahat ve soğuk uygulamalar ağrıları hafifletebilir. Ağrı kesici kullanmak istemeyenler, papatya çayı gibi rahatlatıcı bitkisel ürünleri tercih edebilir.
Bel fıtığı başlangıcı nasıl geçer?
Fıtığın başlangıç aşamasında tespit edilmesi iyidir. Fizik tedavi uygulamaları ile ameliyata gerek kalmadan çözülebilir.
Bel fıtığı başlangıcı nasıl olur?
Omurlar arasındaki disklerde çatlak oluşması sonucu, hareketliliğe yardımcı olan sıvının dışarı sızması ile başlar.
Bel fıtığı belirtileri nasıl olur?
Bel, bacak, kalça ve ayak bölgelerindeki ağrılar, hareket esnasında zorlanmalar, uyuşma, kaslarda güçsüzlük hissi bel fıtığı belirtilerindendir.
Bel fıtığı diz ağrısı yapar mı?
Doğrudan diz ağrısının sebebi fıtık olmayabilir, fakat bacaklara yayılan ve diz bölgesini de etkileyen ağrılar hissetmek mümkündür.
Bel fıtığı hangi doktor?
Fizik tedavi uzmanları ve beyin ve sinir cerrahi uzmanları bakar.
Bel fıtığı için ne yapmalı?
Öncelikle doktora gidilmeli ve gerekli testler yapılarak tanı konulmalıdır. Sonrasında doktorun verdiği fizik tedavi yöntemlerine uyulmalı ve zorlayıcı hareketler yapmaktan kaçınılmalıdır.
Bel fıtığı kasıklara vurur mu?
Fıtığın sinirlere yaptığı baskı arttıkça kasıklarda ağrılara sebep olabilir.
Bel fıtığı mide bulantısı yapar mı?
Omurgadaki sinirler fıtık tarafından etkileniyorsa, hastalar mide bulantısı yaşayabilir.
Bel fıtığına ne iyi gelir?
En bariz ama en önemli şey doktorunuzun tavsiyelerine birebir uymaktır. Önerilen egzersizleri yapmak, ideal pozisyonda durmak, verilen ilaçları kullanmak iyi gelecektir.
Bel fıtığı nasıl yatmalı?
En ideal pozisyon sırt üstü yatmaktır. Bu sayede omurga üzerindeki baskı azaltılmış olur. Destek amaçlı ayaklarınızın altına bir yastık koyabilirsiniz.
Bel fıtığı olanlar spor yapabilir mi?
Yüzme, bisiklet, yürüyüş ve esneme gibi sporlar olumlu sonuçlar sağlayabilir fakat kesinlikle ağırlık kaldırma gibi omurgalara baskı yapan sporlar yapılmamalıdır.
Bel fıtığına korse iyi gelir mi?
Korseler sıkıca karın bölgesini kavradığı için omurlar üzerindeki yükün bir kısmının paylaştırılmasını sağlar. Bu da gün içerisinde rahatlama sağlayabilir.
Bel fıtığına iyi gelen kremler?
Kas gevşetici ve ısıtıcı kremler, rahatsızlığın hissedildiği bölgedeki kasların gevşemesini ve kan akışının hızlanmasını sağlayarak hastaya iyi gelebilir.
Bel fıtığı ayak ağrısı nasıl geçer?
Antienflamatuar ağrı kesiciler kullanmak, fıtıklaşmış diskin üzerine buz uygulamak, omurgayı rahatlatıcı egzersizler yapmak ayak ağrılarını hafifletebilir.
Bel fıtığı ağrıları nasıl geçer?
Doğru egzersizleri yapmak hasarlı disk üzerindeki baskının azalmasına yardımcı olacağı için ağrıların da azalmasına yardımcı olur. Dayanılmaz geldiği durumlarda doktor tarafından önerilen ağrı kesiciler alınabilir.
Bel fıtığı ağrıları nereye vurur?
Bel bölgesinde olan fıtıklar yalnızca bel ağrısına değil, aynı zamanda kalça, kasık, bacak, ayak ağrılarına da sebep olabilmektedir.
Bel fıtığı fizik tedavi ile geçer mi?
Doktorun hazırladığı tedavi programına uyulması ve zarar verebilecek durumlardan kaçınılması durumunda fizik tedavi ile iyileşmek mümkündür.
Bel fıtığı hangi bölüme gidilir?
Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümüne gitmek gerekir. Ancak, sinirler de etkilenmiş olabileceğinden dolayı beyin ve sinir cerrahi bölümüne de danışmak şarttır.
Bel fıtığı hangi doktora gidilir?
Fizik tedavi alanında ve sinir alanında uzman olan doktorlara gidilmelidir. Tedaviye iki farklı doktor tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda karar verilir.
Bel fıtığı kaç yaşında başlar?
Genellikle 30 ile 60 yaşları arasında daha sık görülmektedir fakat her yaşta bel fıtığı olunması mümkündür.
Bel fıtığı kola vurur mu?
Sırtın alt bölgesinde olan fıtıklarda genellikle ağrı bel ve bel altındaki bölgelere vurur. Az da olsa, kol ağrılarına sebep olması da mümkündür.
Bel fıtığı masajı nasıl yapılır?
Masaj fıtığın olduğu bölgedeki kas sıkışmalarına yardımcı olabilir fakat kesinlikle uzmanlar tarafından uygulanmalıdır. Bilinçsizce yapılması daha büyük sorunlara yol açabilir.
Bel fıtığı nasıl belli olur?
Semptomlar sonucunda hastanın doktora başvurması ve doktorun gerekli muayeneyi yapması sonucunda tespit edilebilir.
Bel fıtığı nedir nasıl oluşur?
Omurlar arasındaki kıkırdak yapının zaman içinde baskı nedeniyle aşınması sonucu, merkezindeki jelimsi materyalin dışarı çıkmasıyla oluşur.
Bel fıtığı normal doğuma engel mi?
Fıtık kritik bir noktada değilse ve sinirler üzerinde yoğun bir baskı oluşturmuyor ise normal doğuma engel olmayabilir.
Bel fıtığı olanlar fitness yapabilir mi?
Ağırlık kaldırma, eğilme, dönme gibi hareketler içeren sporlar omurları zorlayıp daha fazla hasara yol açabileceğinden yapılmamalıdır.
Bel fıtığı olduğumu nasıl anlarım?
Bel ve bel altındaki bölgelerde ağrılar, hissizleşme gibi semptomlar bel fıtığına işaret edebilir. Ancak, kesin tanı konulabilmesi için doktor muayenesi ve bazı testler gerekir.
Bel fıtığı patlaması ameliyat gerektirir mi?
Ameliyatsız tedavilere olumlu yanıt vermeyen ve fıtığın ilerlediği durumlarda ameliyat gerekli olabilir.
Bel fıtığı patlamasına ne iyi gelir?
Patlama olması demek fıtığın ileri bir evrede olduğu anlamına gelir. İleri seviyedeki fıtıklar ise mutlaka doktorun yönlendirmeleri ve gerekiyorsa ameliyat ile tedavi edilmelidir. Fizik tedavi, sıcak ve soğuk uygulamalar, ağrı kesiciler ağrıları kontrol etmek için etkili olabilir.
Bel fıtığı polis olmaya engel mi?
Hareket kısıtlanmasına neden olabildiği için bel fıtığı olanlar polis memuru olamazlar.