Patlamış Bel Fıtığı

Patlamış Bel Fıtığı

Patlamış bel fıtığı, ciddi bir sağlık sorunu olmakla birlikte özellikle belden bacaklara vuran şiddetli ağrı ile kendisini göstermektedir.

Bel omurgalarının arasında adeta amortisör işlevi gören ve jölemsi yapıda olan diskler bulunmaktadır. Eğer jöle formunda olan bu diskler omurgaların arasından çıkarak sinir ve omurgalara yapışmış ise bu durum “Patlamış bel fıtığı” olarak isimlendirilmektedir.

Bel fıtığı olan hastaların en çok korktuğu hatta bel fıtığının en ileri seviyesi olduğu bilinen bel fıtığı patlaması, ihmal edilmeden kısa sürede en doğru tedavi yöntemiyle müdahale edilmesi gereken bir durumdur.

Patlamış Bel Fıtığı Nasıl Anlaşılır?

Bel fıtığı sorunu olan kişilerde genellikle belden vuran bacak ağrısı, bel ağrısı ve kalça ağrısı gibi şikayetler olmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki; patlamış bel fıtığı da kendisini ağrı semptomları ile gösterir. Bu nedenle de hastaların vücutlarındaki ağrılara karşı duyarlı olması son derece önemlidir.

Bel fıtığı ağrılarına kıyasla patlamış bel fıtığı ilk olarak dayanılmayacak derecede bel ve bacak ağrısına neden olur. Eğer bu ağrıların yanı sıra bacaklarda hissizlik ve güçsüzlük, uyuşukluk gibi şikayetlerle birlikte yürüyememe başlamış ise bu belirtiler şiddetle patlamış bel fıtığını işaret eden belirtilerdir. Dolayısıyla da zaman kaybetmeden uzman doktora başvurulmalıdır.

Patlamış Bel Fıtığı Tedavisi

Patlamış bel fıtığı, bel fıtığı ameliyatı ve ameliyatsız olarak iki farklı şekilde tedavi edilebilen bir sağlık sorunudur. Ancak her iki tedavi yönteminden hangisinin hastaya uygulanacağı hekim tarafından hastanın sağlık öyküsüne, yaşına ve fiziksel özelliklerine göre karar verilir. Karar aşamasında neredeyse tüm uzmanlar, ameliyat yöntemini son çare olarak düşünerek eğer hastanın fiziksel koşulları ve sağlık durumu el veriyor ise ameliyatsız tedavi yöntemlerini değerlendirir.

Ameliyatsız tedavi yöntemleri arasında fizik tedavi ve akupunktur yöntemleri yer alır. Özellikle bu aşamada fizik tedavi yöntemleri hastanın tedavisi için büyük önem taşımaktadır. Eğer

Patlamış Bel Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bel fıtığı patlaması ameliyatı, kapalı ve açık teknikle yapılabilen bir ameliyat olabildiği gibi genellikle hastanın durumu el verdiği takdirde kapalı olarak gerçekleştirilmektedir. Genellikle patlamış fıtık tedavisi olarak ilaç, bel fıtığı fizik tedavi ve akupunktur yöntemleri kullanılsa da eğer hastada yürümede zorluk, hissizlik, idrar kaçırma ve şiddetli ağrı şikayetleri var ise ameliyat edilerek patlamış bel fıtığının temizlenmesi sağlanır.

Patlayan fıtığın büyüklüğüne göre ameliyat ortalama olarak 45 dakika gibi bir sürede tamamlanır. Ameliyat sırasında omurga ve sinirler üzerine yapışmış olan jöle formundaki fıtık, sinirlere baskı yapmaması ve hareket işlevini engellememesi için teknolojik ekipmanlarla temizlenir.

Patlamış Bel Fıtığına Ameliyatsız Çözüm

Patlayan bel fıtığına ameliyatsız çözüm denildiğinde akla ilk olarak fizik tedavi yöntemi gelmektedir. Hastanın fizyolojik özellikleri doğrultusunda özel olarak hazırlana fizik tedavi programı içerisinde yer alan egzersizler ile hastanın yaşadığı semptomların minimum seviyeye indirilmesi ya da tamamen ortadan kaldırılması mümkün hale gelebilir.

Patlamış fıtığa ameliyatsız tedavi çözümlerinden bir diğeri ise ilaç tedavisidir. Özellikle kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar sayesinde patlayan bel fıtığının neden olduğu olumsuz durumların hafifletilmesi mümkündür. Ayrıca bu durumda akupunktur yöntemi de sıklıkla kullanılan ameliyatsız tedavi yöntemleri arasında yer alır.

Patlamış Bel Fıtığı Ameliyatsız Geçer mi?

İnsan vücudu, sürekli kendisini yenilemeye eğimli olan muhteşem bir sistemdir. Dolayısıyla da herhangi bir bölgede bir sorun meydana geldiğinde vücut, anında o bölgenin yenilenmesi ve iyileşmesi için çalışmaya başlar. Bu durumlardan birisi de bel fıtığı patlamasıdır.

Bel fıtığının ileri seviyesi olarak da adlandırılan patlamış fıtık, eğer hastada idrar kaçırma ve yürüyememe gibi şikayetlere yol açmamış ise ameliyatsız olarak tedavi edilen bir sorundur. Nitekim, vücudun içerisinde patlayan bel fıtığının ödemini atarak fıtığı temizlemeyi sağlayacak hormon ve enzimleri sayesinde vücudun patlayan bel fıtığını iyileştirmesi de mümkün hale gelmektedir.

Patlamış Bel Fıtığı Belirtileri

Patlayan bel fıtığı, kendisini öncelikle şiddetli bel ve bacak ağrısıyla göstermektedir. Bu ağrılar tipik bel fıtığı ağrıları ile karıştırılabileceği gibi patlamış bel fıtığı belirtilerine bir de yürüyememe ve bacaklarda uyuşukluk gibi belirtiler de eşlik etmektedir.

İleri seviyeye ulaşmış patlayan el fıtığı ise tüm bu belirtilerin yanı sıra aynı zamanda idrar kaçırma ve hareket güçlüğü gibi belirtiler de verebilmektedir.

Patlamış Bel Fıtığı Kendiliğinden Geçer mi?

Bel fıtığının büyük bir kısmı vücut tarafından kendiliğinden iyileştirilebilmektedir. Vücutta bazı hormonlar ve enzimler vardır. Bu hormon ve enzimler, patlayan bel fıtığının vücut içerisinde kendiliğinden yok olması ve ödemlerin atılması için gerekli tüm hücreleri içerisinde barındırır. Bu sayede genellikle patlamış fıtığın vücut içerisinde kendiliğinden geçmesi de mümkün hale gelir.

Patlamış Bel Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir?

Bel fıtığı patlaması, kişiye özel olarak planlanmış fizik tedavi ve akupunktur yöntemleri ile tedavi edilebilir. Ancak bazı durumlarda uzmanlar bu tedavi yöntemlerinin yetersiz kalacağını düşünerek son çare olarak ameliyatlı tedavi yöntemini de tercih edebilir.

Tedavinin hangi yöntemle yapılacağı öncelikle hastanın semptomlarına, yaşına, fiziksel özelliklerine ve sağlık geçmişine göre karar verilir. Eğer hastada idrar tutamama, yürüyememe ve güçsüzlük gibi belirtiler var ise ameliyat tedavi yöntemi uygulanır. Bunun dışında fizik tedavi ve akupunktur tedavi yöntemleri kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlarla birlikte uygulanarak patlamış fıtık tedavi edilebilir.

Turgut Kızılkan Logo
Turgut Kızılkan Logo