Graston Tekniği

Graston Tekniği

Graston tekniği, İngilizce ’de “Graston Therapy” olarak bilinmektedir. Ancak, pek çok hasta, ülkemizde de olduğu gibi Graston tekniğinden haberdar değildir. Ancak, yaralanmalar veya ağrılar sonrasında kullanılabilecek, efektif tedavilerden biridir.

Bu teknik, bilimsel araştırmalara dayanarak üretilmiş özel aletler ile kas ve doku kısıtlamalarını tedavi eder. Bu aletler, özel şekilleri ve kenarları olan, paslanmaz çelikten üretilmiştir.

Graston tekniğinde, uzmanlar, Graston aletlerini kullanarak hem hastanın tedaviye ihtiyaç duyduğu bölgeyi tespit eder hem de tedaviyi yine bu aletler ile uygular. Tedavi sonrasında kas ve eklem hareketliliğinin geri kazanılması ve herhangi bir ağrı varsa azalması ya da tamamen ortadan kalkması beklenir. Araçların kullanımı, uygun terapötik egzersizle birleştirildiğinde, ağrısız hareket ve fonksiyonun geri kazanılmasını sağlar.

Normalde, Graston tekniği, işe yaradığı durumlarda hızlı sayılabilecek sürelerde sonuç veren bir tedavi yöntemidir. Çoğu hastanın 6-12 seans aralığında ciddi sonuçlar almaya başlaması beklenir. Kronik ya da akut ağrıların olduğu durumlarda bile bu süreçte ilerlemeler gözlemlenmelidir. Sürecin daha uzun sürmesi ve ciddi ilerlemeler kaydedilmediği durumlarda tedavi yöntemi tekrar gözden geçirilerek başka bir yönteme geçmek gerekebilir.

Ayrıca, bazı hastalara graston tekniği uygulanması doğru ya da mümkün değildir. Tedavi edilecek bölgede ya da yakınında açık yara olması, hastanın yüksek tansiyonu olması, karmaşık, tam iyileşmemiş çatlakların olması, kan sulandırıcı kullanılması gibi durumlarda tedavinin uygulanmaması gerekir.

Tedavi önce doktorunuzdan detaylı bilgi alarak tekniği detaylı şekilde öğrenebilir, böylece süreç boyunca kendinizi daha rahat hissederek tedaviye kendinizi verebilirsiniz.

Graston Tekniği Nedir?

Graston tekniği, ya da İngilizce adı ile “Graston Therapy,” kas mobilizasyonunu sağlamak için paslanmaz çelik aletler kullanan patentli bir manuel terapi şeklidir.

Esas olarak kayropraktik uzmanları, osteopatlar, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları ve fizyoterapistler, ergoerapistler ve bazı lisanslı masaj terapistleri tarafından kullanılan bir tür yumuşak doku mobilizasyonudur.

Graston tekniği manuel terapinin daha derin, daha yoğun bir versiyonu olarak düşünülebilir. Özel olarak alanda uzmanlaşmış klinisyenler, özel olarak tasarlanmış Graston araçlarını kullanarak tedaviyi uygular.

Bu süreç iki aşamada gerçekleştirilir:

İlk olarak, kas düğümlerini veya kısıtlamalarını bulmak hedeflenir. Bu aşamada, ağrıya neden olabilecek veya hareketinizi kısıtlayabilecek lifli veya skar dokuları hissetmek için Graston aletleri cildin üzerinde gezdirilir. Hangi bölgede sorun olduğu böylece belirlenerek, uygulanacak olan tedavi netleştirilir.

İkinci aşamada ise, hareketliliği ve işlevi geri kazanmak için bu dokuyu parçalamak için tekrardan Graston araçları kullanılır.

Bu aşamalar sorun tamamen çözülene kadar tekrar edilerek ilerlenebilir. Çoğu zaman ağrılarda azalma, hareketliliğin geri kazanılmasıyla doğru orantılı olarak ilerler. Graston tekniği sonrasındaki rahatlama, özellikle diğer terapi ve rehabilitasyonlar ile birleştirildiğinde uzun süreli olabilmekte ve aynı zamanda, bazı fizik tedavi uygulamalarının da yoğunluğunun arttırılabilmesine olanak sağlayabilir.

Graston tekniği ile tedavi olacak hastalara seans öncesinde sabit bisiklet sürmek veya koşu bandında yürümek gibi beş dakikalık kardiyovasküler aktiviteyi tamamlamaları önerilir. Buna ek olarak, klinisyenin ofisinde, yumuşak dokuyu ısıtmak için önce yaralı bölgeye ultrason veya ısıl işlem uygulanabilir.

Sonrasında, tedavi esnasında, tedaviyi uygulayan uzman, etkilenen bölgeyi taramak ve tedavi etmek için uygun Graston aletlerini kullanır. Tedavi genellikle klinisyenin çok özel, hesaplanmış masaj teknikleri kullanarak paslanmaz çelikten yapılmış Graston tekniği aletleriyle etkilenen bölgeleri ovalamasından oluşur. Tedavi süresi genellikle tedavi edilen alan başına 30 ila 60 saniyedir. Hastaların işlem sırasında, dokulara uygulanan baskı nedeniyle bazen biraz konforsuz hissetmesi yaygındır.

Tedavi sonrasında ise, tedavi edilen alan üzerinde ağrılı, morarmış veya küçük kırmızı noktalar görülmesi muhtemeldir fakat bunlar geçicidir ve endişe etmeyi gerektirmez. İşlemden sonra herhangi bir ağrı hissedilirse, tedaviyi takiben 15 ila 20 dakika boyunca buz uygulaması rahatsızlığı hafifletebileceği için tavsiye edilir. Sırtın rehabilitasyonu ve yaralı dokuların iyileşmesine yardımcı olmak için Graston tekniği ile birlikte bir egzersiz, germe ve güçlendirme programının kullanılması önerilir.

Bunların dışında, pek çok dokunsal uyaran içeren tedavinin aksine, Graston tekniği dokunsal uyaranlara karşı duyarlı ya da aşırı duyarlı hastalara da uygundur. Tedavi esnasında, özel aletler aracılığı ile vücudun farklı noktalarına baskı uygulansa da bu baskılar uzmanlar tarafından çok kontrollü bir şekilde uygulanmaktadır.

Ayrıca, doktorunuz ile hem tedavi öncesinde hem de tedavi esnasında iletişim kurarak, rahat olduğunuz baskı seviyesi konusunda anlaşarak tedavinizin sizi rahatsız etmeden sürdürülmesini sağlayabilirsiniz.

Graston Tekniği İstanbul,

Günümüzde, geçmişe nazaran, Graston tekniği uygulayan daha fazla uzman ve klinik bulunmaktadır. Buna rağmen, bu uzmanların ve kliniklerin çoğunluğu İstanbul’da hizmet vermektedir. Graston tekniği, kayropraktik tedavi ile de uygulanabilir.

Ancak, graston tekniği ile tedavi olmak istiyorsanız, hizmet alacağınız tedavi ve rehabilitasyon merkezi ile iletişime geçip mutlaka detaylı bilgi alınız. Bunun yanı sıra, tedavi almak istediğiniz uzmanın tecrübesini ve yeterliliğini kontrol ediniz.

Tedavi süreciniz boyunca rahat olmanız önemlidir. O nedenle, güvendiğiniz bir uzman bulduktan sonra, tedavi yöntemleri hakkında bilgi alıp size uygun yöntemi uzman ile birlikte belirleyebilirsiniz.

Graston Seti

Graston tekniği uygulanırken graston setinin kullanılması tedavinin doğru ilerleyebilmesi için önemlidir. Graston setindeki aletler, paslanmaz çelikten cilde uygun olacak şekilde üretilmiş. Setin içindeki her bir alet farklı kenarla, girinti ve çıkıntılara sahiptir. Bunun sebebi, ağrı, kitlenme ya da yaralanma vücudun neresinde olursa olsun, o bölgedeki eklem ve kas şekilleri ile uyumlu bir aletin mevcut bulunmasıdır.

Birçok kişi sete sahip olmadan, uzman yardımı olmadan farklı eşyalarla baskı uygulanarak evde en azından ağrılarını azaltabileceği yanılgısına kapılsa da cilt ve dokular ile birebir uyumlu aletler ve nereye ne kadar baskı yapacağını bilen bir uzman olmadan tekniğin denenmesi, sorunu daha ileri seviyeye taşıyabilmektedir. Bu nedenle, internette Graston tool yani Graston aleti olarak da bulunabilen, patentli aletlerin alınarak tedavinin yapılması zorunludur.

Graston Fiyat

Graston terapisinin fiyatları birçok etkene bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir.

Fiyata etki eden en önemli unsur ihtiyaç duyduğunuz tedavinin çeşidi ve tedavi sürecinin ne kadar süreceğidir. Bu nedenle, bir uzmana başvurduğunuzda ilk olarak şikâyetiniz değerlendirilir. Böylece, vücudunuzun hangi bölgesine tedavi uygulanacağı, yaşadığınız sağlık sorununun boyutu, ihtiyaç duyduğunuz tedavi yönteminin tam olarak ne olduğu ve bu tedavinin ne kadar süreceği belirlenir.

Tedavi esnasında Graston aletlerinden hangilerinin kullanılacağı da fiyata etki edebilmektedir. Yaşadığınız sağlık sorununa göre, terapiyi birden fazla alet kullanarak sürdürmek gerekebilmektedir.

Bunlara ek olarak, başvurduğunuz uzmanın alanındaki tecrübesine ve eğitimine göre de fiyat artabilmektedir.

Bir uzmana başvurup size uygun olan tedavinin tespit edilmesini sağlayabilir ve böylece kesin bir tedavi ücreti alabilirsiniz.

Turgut Kızılkan Logo
Turgut Kızılkan Logo