Manuel terapi, eklemlerdeki hareketi düzeltmek, ağrıyı hafifletmek, genel sağlığı teşvik etmek veya gevşemeye neden olmak için vücudun dokularını manipüle etmek için el hareketlerinin kullanılması olarak özetlenebilir.
Bu tedavi yöntemi genellikle bu yöntem üzerine uzmanlaşmış fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları, ergoterapistler ve fizyoterapistler tarafından uygulanmaktadır.
Akut veya kronik ağrı, eklem sertliği ve kas gerginliği olan birçok hasta manuel terapiden yararlanabilir.
Ağrının hafifletmek, kasların ve eklemlerin hareket aralığını genişletmek, doku onarımına katkı sağlamak, yumuşak doku iltihabını azaltmak, kas gerginliğini azaltarak gevşemeye neden olmak gibi birçok yararı olduğu düşünülmektedir.
Manuel Terapi Nedir?
Manuel terapi nedir: Manuel terapi, fizik tedavi yöntemlerinin içinde uzun bir geçmişe sahiptir ve manuel terapi uygulayanlar uzmanlar, manuel terapi yaklaşım ve tekniklerindeki çeşitliliğin oluşmasında öncülük etmişlerdir.
Manuel terapi, bir cihaz veya makinenin aksine ellerle verilen özel bir fizik tedavi şeklidir. Manuel terapide, tedaviyi uygulayan uzmanlar, kas spazmı, kas gerginliği ve eklem fonksiyon bozukluğunun neden olduğu sırt ağrısını azaltmak için ellerini kas dokusuna baskı yapmak ve eklemleri manipüle etmek için kullanırlar.
Manuel terapi, bazı kas-iskelet sistemi sorunlar sebebiyle yeterli hareket kabiliyeti ve hareket açıklığı olmayan eklemlerin tedavisinde yardımcı olabilir. Bu sınırlama rahatsızlığa, ağrıya, işlevde, duruşta ve harekette değişikliğe neden olabilir. Manuel fizik tedavi, hastayı ağrı olmadan daha doğal harekete döndürmek için sert eklemlere hareketliliğin geri kazandırılmasını ve kas gerginliğinin azaltılmasını hedefler.
Bu nedenle, manuel fizik tedavi, hem sakroiliak eklem disfonksiyonu gibi eklem problemlerini barındıran kronik sırt ağrısı olan hastalar hem de sırt kası gerginliği veya geri çekilmiş bir bağ gibi yumuşak doku yaralanmalarından kaynaklanan akut sırt ağrısı olan hastalar için sırt ağrısı rahatlaması sağlayabilir.
Manuel tedavinin tüm alanlarında henüz kapsamlı klinik çalışmalar yapılmamasına rağmen, sınırlı klinik veriler ve hasta raporları, manuel fizik tedavinin bazı hastalar için sırt ağrısının giderilmesinde etkili olabileceği iddiasını desteklemektedir.
Gtos Terapi yöntemleri de tercih edilebilen manuel terapi yöntemleri arasındadır. GTOS tedavi nedir? GTOS, ya da Gangliyon Tedavisi Olmayan Sendrom, sıklıkla bilekte görülen, genellikle ağrı ve rahatsızlıkla kendini gösteren bir durumdur. Gangliyon kistleri, genellikle bileğin arka veya ön kısmında, tendonların veya eklem kapsülünün yakınında gelişen, içi jel benzeri bir sıvıyla dolu yuvarlak veya oval keseciklerdir. GTOS’da ise bu gangliyon kistleri yoktur, ancak belirtiler benzerdir.
Manuel Terapi Nasıl Yapılır?
Manuel terapinin nasıl uygulandığı hastanın ihtiyacına göre belirlenir. Her hastanın şikâyeti ve sebepleri farklı olabileceği için uygulanan tedavinin şekli de farklı olabilir.
Herhangi bir manuel terapi veya fizik tedavi tekniğine başlamadan önce, terapist, daha fazla komplikasyon oluşmayacağından emin olmak için hastanın kemiklerinin, kaslarının, kan dolaşımı ve sinir sisteminin tam bir değerlendirmesini yapar. Değerlendirme sonuçlarına bağlı olarak, terapist, yumuşak doku mobilizasyonu, eklem mobilizasyonu, germe ve kas enerji teknikleri gibi yöntemlerden uygun olanını seçer ve bir uygulama programı hazırlar.
Yumuşak doku mobilizasyonu genellikle lifli kas dokusunu parçalamak ve kas gerginliğini gevşetmek için kullanılır. Örneğin, bir terapist, sırt yaralanmasından kaynaklanan skar dokusu etrafındaki birikime yumuşak doku mobilizasyonu yapabilir. Tekniğin kendisi, hedef kas sistemi etrafında tekrarlanan germe hareketleri ve basınçtan oluşur.
Eklem mobilizasyonu ise kısıtlı bir eklemi gevşetmek ve hareket aralığını artırmak için uygulanır. Eklem mobilizasyonu genellikle hem dinlenme hem de buzlanmanın geçici olarak hafiflettiği kas ağrısından kalıcı bir rahatlama sağlar, çünkü sorunun kökü eklemin kendisindedir.
Germe uygulaması, anormal nöromüsküler reflekslerden kaynaklanan yapısal ve postüral sorunları düzeltir. Tekniğin uygulanışı son derece naziktir. Bu nedenle, terapistler bu tekniği akut veya hassas sırt problemlerini tedavi etmek için acı veren diğer prosedürlerin yerine tercih edebilirler.
Kas enerji teknikleri de eklemleri harekete geçirmek ve kısalmış kasları uzatmak için bir karşı kuvvete karşı kasın gönüllü olarak kasılmasını kullanır. 3-5 saniyelik bir kasılmanın ardından, terapi uzmanı, eklemi, hastanın tekrar kas kasılması gerçekleştirdiği yeni seviyeye götürür. Bu iki veya daha fazla kez tekrarlanabilir. Bu teknik, uzmanın, tüm işi yaptığı eklem mobilizasyonu gibi pasif bir prosedürün aksine, aktif bir prosedür olarak nitelendirilir. Kas enerjisi teknikleri genellikle hasta tarafından iyi tolere edilir ve eklemi zorlamaz.
Yukarıda açıklanan teknikler dışında da birçok teknik mevcuttur. Bu nedenle terapi yöntemlerini detaylı öğrenmek için bir uzmana başvurmak gerekmektedir.
Manuel Terapi Fiyatları
Manuel terapi fiyatları, hizmeti veren terapi ve rehabilitasyon merkezine ve hastadan hastaya değişebilmektedir. Bunun sebebi, her şikâyetin birbirinden ayrı değerlendirilip, hastaya özel program hazırlanmasının gerekmesidir.
Manuel terapinin kesin ücreti, uzman tarafından muayene gerçekleştirilip, tedavinizde hangi yöntemlerin kullanılacağı ve tedavinizin ne kadar süreceği belirlendikten sonra ortaya çıkmaktadır.
Ayrıca, hizmet aldığınız uzmanın alandaki tecrübesine göre fiyatlar da değişebilmektedir.
Manuel Terapi Zararları
Manuel terapi uzman terapistler tarafından gerçekleştirildiği takdirde endişe etmeye gerek olan bir tedavi yöntemi değildir. Uzmanlar, zararları sıfıra indirmek için tedaviye başlamadan önce hastanın sağlık geçmişinden günlük egzersiz alışkanlıklarına birçok etkeni derinlemesine incelerler. Bu sayede, her hastanın vücuduna, şikayetlerine ve ihtiyaçlarına özel olarak bir tedavi süreci belirlerler.
Tedavi öncesinde, esnasında ve sonrasında, doktorunuzun önerilerini takip etmek önemlidir. Önerileri takip eden hastalar hem tedaviden daha iyi verim alabilmekte hem de tedavi sonrasında iyileşmenin kalıcı olmasına katkı sağlamaktadır.
Manuel Terapi İstanbul
Manuel terapi hizmeti almak isteyenler için İstanbul’da birçok terapi ve rehabilitasyon merkezi hizmet vermektedir. Bunun yanı sıra İzmir ve Ankara manuel terapi merkezleri bulmak için uygundur. Hastalar bu merkezlerden kendileri için ulaşımı kolay olanları belirleyerek araştırmaya başlayabilir. İletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.
Güvenebileceğiniz uzmanlara sahip olduğunu düşündüğünüz bir merkezle iletişime geçerek muayene olabilir ve size özel bir terapi programı hazırlanmasını talep edebilirsiniz.
Bel Fıtığı Manuel Terapi
Manuel tedavi, bel fıtığını şiddetlendirebilecek veya devam ettirebilecek stres faktörlerini azaltmaya yönelik olmalıdır.
Destekleyici olarak, yakındaki paraspinal kas sisteminin spazmı nedeniyle gereksiz sıkışmayı gidermek için yumuşak doku manipülasyonu yapılabilir. Yöntem olarak, hafif ila orta basınç kullanılır, ancak uzmanın gerek görmesi durumunda derin basınç bile kullanılabilir.
Bununla birlikte, basıncın omurların hareketine neden olması durumunda, fıtık üzerinde sağlıksız bir kuvvet oluşturabilir. Bu nedenle, doğrudan omurga üzerinde derin geniş sıkıştırma hareketlerinden kaçınarak manuel terapi uygulanabilir.
Ortopedik Problemlerde Manuel Terapi
Ortopedik problemlerde manuel terapi ile ilgili hem Türkçe hem de yabancı dillerde birçok farklı kaynak bulunmaktadır. Bu kaynaklar, güncel klinik araştırmaların, yeni tekniklerin ve bu tedavi yönteminin etkilerini okuyuculara aktarmayı hedefler.
Manuel terapi üzerine uzmanlaşmak isteyen kişiler bu kaynaklara başvurarak temel teknikleri, farklı ortopedik problemleri ve alan ile alakalı birçok konuyu öğrenebilir.
Patlamış Fıtık Manuel Terapi
Patlamış fıtık için manuel terapi tek başına sorunu çözmekte yeterli olmayabilmektedir. Bunun yerine, manuel terapi, fıtığın üzerindeki baskıyı azaltmak, ağrıları hafifletmek ve böylece hastanın bir an önce sağlığına kavuşmasını sağlamak için kullanılabilir.
Patlamış fıtık tedavisi için, uzman bir doktora başvurarak muayene olunduktan sonra, doktor tarafından durumunuza en uygun tedavinin seçilip uygulanması gerekmektedir.
Ameliyatsız Fıtık Tedavisi Manuel Terapi
Ameliyat fıtık tedavisinde başvurulan son tedavi yöntemlerinden biridir. Diğer yöntemler denendikten sonra hasta hala dayanılmaz ağrılar yaşıyor ve sorun ilerlemeye devam ediyorsa ameliyata başvurmak zorunda kalınabilir.
Manuel terapi fıtık üzerindeki baskının azaltılması için önemli olabilmektedir. Genel sağlık durumunuz doğrultusunda doğru tekniklerin belirlenip uygulanması durumunda, manuel terapi fıtığın ameliyatsız bir şekilde geçmesine katkıda bulunabilir.
Boyun Fıtığı Manuel Terapi
Manuel terapi bazen boyun fıtığı için kullanılabilmektedir. Yapılan birçok çalışma, manuel terapinin diğer tedaviler ile birlikte kullanıldığında boyun fıtığı tedavisine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Doktor tarafından önerilen egzersizlerin ve manuel terapinin bir arada yürütülmesinin en olumlu sonuçları doğurması muhtemeldir. Ayrıca, manuel terapi, boyun ağrısını hafifletmek için ağrı kesicilerden daha iyi olabilmektedir.
Manuel Terapi Faydalı mı?
Manuel terapi, ağrı ve kas-iskelet sistemi bozukluğu olan hastaların tedavisinde son derece faydalı bir yöntemdir. Faydalı olmasının sebebi, esas olarak nörofizyolojik mekanizmalar vasıtasıyla hastanın dokularının anatomisini olmasa da işlevselliğini değiştirebilme kapasitesidir.
Bu nedenle hastanın doğru şekilde muayene edilip, uygulanacak yöntem doğru belirlendiği takdirde hastanın sağlığını iyi yönde değiştirebilir.