Bel fıtığı patlaması, bel fıtığı hastalığının ileri seviyeye gelmiş halidir. Bu durumda bel diskleri kabuğun dışına çıkarak sinirlere ve omuriliğe yapışır.
Bel fıtığı olan hastaların en çok tedirgin olduğu ve korktuğu risklerin başında fıtık patlaması durumu gelir. Günümüzde tıp teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte bel fıtığı da dahil olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde alternatif yöntemler bulunmaya başlanmıştır.
Tıp, son derece gelişmiş olan ve gelişmeye devam eden bir alan olsa da tanı ve tedavi sürecinde geç kalınması bu gelişmelere rağmen birçok kötü sonuca sebebiyet verebilmektedir. Bel fıtığı hastalarında da geç kalınmış tedavi sonuçlarının başında bel fıtığı patlaması gelmektedir.
Bel Fıtığı Patlaması Nedir?
Belde bulunan omurgaların arasında hareket sırasında vücutta amortisör işlevi gören diskler vardır. İçerisinde jöleye benzeyen bir yapıda olan bu diskler aynı zamanda omurların kolay bir şekilde esnemesini sağlayarak rahat bir hareket imkanı sunar.
Bel bölgesindeki omurgaların arasına sıkışan diskler bel fıtığına neden olmaktadır. Ancak bel fıtığı tedavi edilmez ve ileri seviyelere çıkar ise bu durumda diskler içerisindeki jöleye benzeyen yapılar disklerin dışına çıkarak sinirlere ve omurlara yapışır. Bu durum uzmanlar tarafından belde fıtık patlaması olarak tanımlanır.
Bel Fıtığı Patlaması Nasıl Olur?
Bel fıtığı patlamasının en temel nedeni omurların çok fazla basınç altında olması ya da omurlara çok fazla yük binmesidir. Yani bel fıtığı olan bir hastanın aşırı yük kaldırması ve taşıması aynı zamanda bel fıtığı patlamasına da ortam hazırlamaktadır.
Bel fıtığının neredeyse son ve en tehlikeli evresi olan fıtık patlaması, omurlar arasında bulunan disklerin içindeki jöleye benzeyen yapısının disklerin dışına çıkması sonucu meydana gelmektedir. Bu jölemsi yapının disklerin dışına çıkarak omurlara ve sinirlere yapışması bel fıtığı patlamasını ortaya çıkartmaktadır.
Bel Fıtığı Patlaması Belirtileri
Bel fıtığı sorunu yaşayan hastaların neredeyse tamamı ağrı ve benzeri gibi sorunlar yaşadığında akıllarına ilk olarak bel fıtığı patlamasını getirmektedir. Özellikle bel ağrısı yaşayan ve henüz bel fıtığı teşhisi konulmamış olan hastaların birçoğu aklına hemen bu hastalığı getirse de bel fıtığının ve bel fıtığı patlamasının birçok farklı belirtisi olabilmektedir.
Tıpkı bel fıtığında olduğu gibi;
– Bel, bacak ve kalça bölgesinde şiddetli ağrı,
– Yürümede zorlanma,
– Bacaklarda uyuşma ve güç kaybının meydana gelmesi belde fıtık patlaması belirtileri ya da bel fıtığı belirtileri arasında da yer alabilmektedir. Dolayısıyla da bu şikayetleri yaşayan bireylerin vakit kaybetmeden mutlaka uzman bir hekime başvurması en sağlıklı karar olacaktır.
Bel Fıtığı Patlaması Nasıl Anlaşılır?
Beldeki fıtığın patlaması kendisini her hastada farklı şekillerde gösterebilme ihtimaline sahip olsa da genellikle şiddetli ağrı şikayeti bu durumun habercisi olabilmektedir. Dolayısıyla da bel fıtığı teşhisi konulmuş olan her hasta için aynı zamanda şiddetli bel, bacak ve kalça ağrısı aynı zamanda bel fıtığının patlaması şüphesini ortaya koymaktadır. Zira bu şüphesi kesin bir sonuca bağlamak ise ancak cerrahi muayeneler ile mümkündür.
Bel bölgesi başta olmak üzere bacak ve kalça gibi bölgelerde meydana gelen şiddetli ağrılar sonucunda uzmanlar farklı tetkik ve tahliller gerçekleştirmektedir. Bu tetkiklerin sonuçlarında fıtığın olduğu bölgede disklerin içerisindeki akışkan maddenin dışarı çıktığı ve sinirleri baskıladığı görülür ise bu durumda bel fıtığı disk patlaması olduğu anlaşılmaktadır.
Bel Fıtığı Patlaması Ameliyatı
Bel fıtığı patlaması ameliyatı, her ameliyat gibi riskleri olan bir tedavi yöntemidir. Ancak hekimlerin birçoğu için hastalara uygulanabilecek en son tedavi yöntemi olarak görülmektedir. Bel fıtığı patlamış olan bir hastanın gerekli tetkikleri yapılmadan, sağlık öyküsü dinlenmeden ameliyat kararı verilmemektedir.
Bel fıtığı tedavisinde tercih edilen en son tedavi yöntemi olan ameliyat genellikle idrar kaçırması, güçsüzlük, hareket kabiliyetini kaybetme gibi şikayetler doğrultusunda hekimler tarafından düşünülen bir yöntemdir. Bel fıtığı patlaması ameliyat sonrası ya da bel fıtığı ameliyatı sonrası hastanın kısa bir süre sonra ayağa kalması ve yürüyerek tuvalete gitmesi muhtemel bir durumdur.
Bel Fıtığı Patlaması Ameliyatsız Geçer mi?
Bel fıtığı patlaması saptanan hastalarda uzman hekimler genellikle son çare olarak ameliyat yöntemini düşünmektedir. Bu noktada hastaya öncelikle ilaç ve yatak tedavisi uygulanmaktadır. Bu süreçte hastaya uzman tarafından kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar reçete edilir.
Bel fıtığı patlamasına bağlı olarak ağrı ve güçsüzlük gibi şikayetleri olan hastaların uzman doktorun reçete ettiği ilaçları tavsiyeler doğrultusunda doğru ve düzenli kullanması, yeteri kadar dinlenmeye özen göstermesi bu hastalığın ameliyatsız olarak da geçmesini sağlayabilmektedir.
Bel Fıtığı Patlaması Ağrısına Ne İyi Gelir?
Bel fıtığı patlaması ağrısına ev ortamında en iyi gelecek yöntemler sıcak/soğuk kompres uygulamasıdır. Buz kompresi ya da ısı terapisi sayesinde bel fıtığı disk patlamasının neden olduğu şiddetli ağrı büyük oranda gerilemeye başlayacaktır.
Buz ve ısı uygulamasının yanı sıra bu noktada uzman doktorların reçete ettiği ilaçlar da son derece önemlidir. Özellikle ameliyatsız tedavi yöntemlerinde uzmanlar hastanın özelliklerini göz önünde bulundurarak ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar reçete ederek ağrının giderilmesine yardımcı olabilmektedir.
Bel Fıtığı Patlaması Nasıl Tedavi Edilir?
Bel fıtığı disk patlaması, bel fıtığı hastalarının ileri ve son derece şiddetli ağrıya neden olan seviyesidir. Bu hastalığın ameliyatlı ve ameliyatsız olarak iki farklı tedavi yöntemi vardır. Bu yöntemlerden hangisinin hastaya uygulanacağı ise tamamen hastanın sağlık öyküsüne, yaşına, fiziksel özelliklerine göre değişkenlik göstermektedir.
Ameliyatla tedavi yöntemi, uzmanlar tarafından en son çare olarak düşünülen tedavi yöntemidir. Ameliyat öncesinde kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar ile hastanın ağrı şiddetinin düşürülmesi, hareket kısıtlılığının ortadan kaldırılması amaçlanır. Eğer hastada şiddetli ağrının yanı sıra idrar kaçırma, aşırı güçsüzlük ve yürümede zorlanma gibi şikayetler var ise uzmanlar bu noktada ameliyat seçeneğini değerlendirmeye almaktadır.
İlaç tedavinin yanı sıra akupunktur ve fizik tedavi gibi yöntemlerle de bel fıtığı patlamasını tedavisi günümüzde mümkün olmaktadır.
Bel Fıtığı Patlaması İyileşir mi?
Bel fıtığı patlaması, bel fıtığının ileri seviyesi olarak tanımlanır. Şiddetli ağrı ve güçsüzlüğe neden olan bel fıtığı disk patlaması, aynı zamanda tedavi edilebilen ve iyileşebilen bir hastalıktır. Bu hastalığın ameliyatsız olarak tedavi edilebilmesi için kullanılan birçok yöntem vardır. Ameliyatlı tedavi ise genellikle uzmanlar tarafından son çare olarak tercih edilmektedir.
İlaç tedavisinin yanı sıra akupunktur, fizik tedavi, bitkisel tedavi yöntemleri, ozon, egzersiz gibi farklı yöntemlerle ileri derecede patlamış bel fıtığın dahi iyileşmesinin mümkün olduğu bilinmektedir.
Bel Fıtığı Patlaması Öldürür mü?
Bel fıtığı patlaması öldürür mü sorusu bel fıtığı teşhisi konulmuş olan hastalar tarafından en çok merak edilen sorulardan birisidir. Bel fıtığı patlaması, şiddetli bir ağrıya neden olan ileri seviye bel fıtığı sorunu olsa da ölüm riski oldukça azdır. Ancak beraberinde birçok riski getiren bir hastalık olduğunu söylemek mümkündür.
Bel fıtığı disk patlaması ölümcül olmasa da sinirlerin gördüğü tahribata göre bireyin kas güçsüzlüğü ve idrar kaçırma gibi sorunlar yaşaması muhtemeldir. Ayrıca sinir ve omuriliğin aşırı hasar görmesi beraberinde felç riskini de getirmektedir.
Bel ve Boyun Fıtığına Hacamat İyi Gelir mi?
Hacamat bel fıtığına iyi gelir mi: Hacamat, bel ve boyun fıtığı tedavisinde etkili şekilde kullanılan alternatif tedavi yöntemlerinin başında gelir. Bel ve boyun kısmında fıtığın oluştuğu ve ağrının meydana geldiği noktalardan kirli kan vakumlanarak çekilir ve böylece ağrının hafifletilmesi sağlanır.
İleri derecedeki bel ve boyun fıtığının sadece hacamat ile tedavisi mümkün olmayabilmektedir. Bu gibi durumlarda uzmanlar hacamat tedavisinin fizik tedavi ile birlikte uygulanması gerektiğini vurgulamaktadır.