Bel Fıtığı Ameliyatı

Bel Fıtığı Ameliyatı

Bel fıtığı ameliyatı, günümüzdeki tedavi teknikleri ve teknolojileri sayesinde hastanın hayatına minimum etki edecek şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Bu nedenle, ameliyat gerektiren fıtık durumlarında, hastalar kolayca ameliyat edilmekte ve iyileşme süresi kısa olmaktadır.

Ancak, her fıtık durumunda ameliyata gerek yoktur. Hatta, fıtık vakalarının çok büyük bir çoğunluğu birkaç hafta veya ay içinde düzelir. İyileşmeye yardımcı olmak için şiddetli ağrılar yok ise aktif olmak daha iyidir. Birkaç günden fazla süre yatmak kaslarınızın zayıflamasına sebep olarak sağlığınızı daha da kötüleştirebilir. Yürümek gibi zorlayıcı olmayan aktiviteler yaparak kaslarınızı güçlü tutabilirsiniz.

Bir başka yöntem ise her 2 veya 3 saatte bir, 15 ila 20 dakika boyunca ısı uygulaması yapmaktır.

Bunlara ek olarak ise, doktorunuzun veya fizyoterapistinizin önerdiği egzersizleri yapmak önemlidir. Bunlar sırt kaslarınızı güçlü tutmaya ve başka bir problem çıkmasını önlemeye yardımcı olacaktır.

Bu çözümler sonuç vermediği durumda ameliyat gerekebilir.

Bel Fıtığı Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Ameliyat için çeşitli seçenekler vardır. Cerrahınız işleminizin ayrıntılarını açıklamaya yardımcı olacaktır. Fıtık ameliyatları günümüzdeki teknoloji ile yaklaşık 1 saat sürebilir. Ameliyat ile ilgili ne bekleyebileceğinize örnek olarak şunlar verilebilir:

İşlem sırasında herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissetmemeniz için lokal anestezi verilebilir ve hasta uyanık olabilir. Ya da genel anestezi verilebilir ve prosedür boyunca uyutulabilir.

Cerrahınız sırtınızda, etkilenen diskin olduğu bölgede küçük bir kesi yapar.

İşlem sırasında, cerrahınız doğru konumdan emin olmak için özel bir röntgen cihazı kullanır.

Cerrahınız, omurga boşluğuna, kamera ve ışık da dahil olmak üzere özel küçük aletler yerleştirecektir.

Daha sonra, diskin fıtıklaşmış kısmını küçük aletler kullanarak çıkaracaktır. Gerekli diğer onarımları da yapacaktır.

En son ise yaranızı kapatmak için küçük bir bandaj yerleştirilir.

Bel Fıtığı Ameliyatı Sonrası

Doktorlar, ameliyattan sonra ne yapılması gerektiğine dair özel talimatlar verirler ve genellikle ağrı kesici ilaçlar reçete ederler. Hastanın işe geri dönme, araba kullanma ve egzersiz yapma gibi normal aktivitelere ne zaman devam edebileceğini belirlemeye de yardımcı olurlar.

Bel fıtığı ameliyatı olan hastalardan bazıları, ameliyat sonrası denetimli rehabilitasyon veya fizik tedaviden faydalanabilirler. Normal aktiviteye kademeli dönüş sırasında biraz rahatsızlık hissi olması beklenir, ancak ağrı var ise hastanın yavaşlaması gerekebileceğine dair bir uyarı sinyalidir.

Bel Fıtığı Ameliyatı Riskleri

Her ameliyatta olduğu gibi bel fıtığı ameliyatlarının da bazı riskleri olabilir. Bunlar, enfeksiyon, kanama, pıhtı ve anesteziye, diğer ilaçlara veya ameliyat sırasında kullanılan malzemelere alerjik reaksiyonlardır.

Nadir de olsa fıtık ameliyatına özel, fıtığın tekrarlaması ve kronik ağrı gibi komplikasyonlar da meydana gelebilir.

Ameliyattan aylar veya yıllar sonra, özellikle sigara içiyorsanız, fazla kiloluysanız veya yaşlı bir yetişkinseniz fıtığın tekrarlama riski olabilir. Tekrarlayan bir fıtık daha ciddi olabilir, tedavisi zor olabilir ve muhtemelen ek ameliyat gerektirecektir.

Ağrı veya uyuşma ise ilgili sinirlere bağlı olarak cerrahi alanın yakınında veya başka bir yerde ortaya çıkabilir.

Unutmamak gerekir ki, fıtık ameliyatlarının çok büyük bir çoğunluğu sorunsuz geçmektedir.

Bel Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bel fıtığı ameliyatı, fıtıklaşmış bir diskin neden olduğu bacak ağrısını ve siyatiği hafifletmek için sıklıkla kullanılan bir prosedürdür.

Bel fıtığının olduğu bölge üzerinde, sırtın ortasından aşağı doğru küçük bir kesi ile gerçekleştirilir. Kesi yapıldıktan sonra, bölgedeki kaslar kenara itilir ve böylece cerrah, fıtıklaşmış diski doğrudan görebilir.

Diske erişmek için omurlar arasında bir açıklık oluşturulur. Diskektomi ile diskin soruna yol açan kısmı çıkarılır ve daha sonrasında omurlar uygun şekle getirilir. Daha sık görülen vakalarda laminektomi yapılabilir.

Kapalı Bel Fıtığı Ameliyatı

Eskiden fıtık ameliyatları, hastalar üzerinde daha fazla müdahale gerçekleştirilmesini gerektirse de şu anki aletler ve yöntemler sayesinde ameliyat, fıtıklı bölgenin tamamen açılmasına gerek kalmadan kapalı şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

Mümkün olduğunca küçük bir kesik aracılığıyla gerçekleştirilen kapalı fıtık ameliyatları iyileşme süresini de kısaltmaktadır.

Bel Fıtığı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Ameliyat sonrası eve gitmeye hazır olduğunuzda, doktorunuz ağrı yönetimi ve kesi bakımı için talimatlar verecektir. Omurga cerrahınızın yönlendirdiği şekilde ağrı kesici ilaç alabilir ve iyileşirken ağrı ve iltihabı azaltmak için kesinize günde 3-4 kez buz uygulaması yapabilirsiniz.

Bel fıtığı ameliyatı için iyileşme süresi, hastanın bel fıtığı derecesine, hastanın genel sağlığına ve hastanın ameliyat sonrası talimatlara uygunluğuna bağlı olarak bir ila dört hafta arasında değişir.

Çoğu hasta ameliyattan sonraki 2-4 hafta içinde işe geri döner; ancak, daha yorucu işleri olanların dönmeden önce 12 haftaya kadar beklemeleri gerekebilir.

Lazerle Bel Fıtığı Ameliyatı

Bel fıtığı için dünyanın en ileri ameliyatı lazer disk onarımıdır. Bu işlem, endoskopik olarak 7 milimetrelik küçük bir kesi ile gerçekleştirilir. Ameliyat neredeyse kansızdır ve tamir edilen disk başına 30 dakika sürer.

Hastanın kendi doğal diski onarılır ve böylece artık acı vermeyecek ve etki kalıcı olacaktır. Bu işlem için kullanılan lazer, 0,5 milimetre hassasiyetle cerrahi kullanım için şu anda mevcut olan en hassas tıbbi alettir.

Hasarlı diskin içindeki yüksek çözünürlüklü endoskopik görünüm, diskin içindeki ağrılı dokuyu ortadan kaldırmak için tam doğru bölgeye müdahale edilebilmesini sağlar.

Bel Fıtığı Ameliyatı Fiyatları

Bel fıtığı ameliyatı fiyatları farklı faktörlere göre değişebilir. Ameliyatı gerçekleştiren doktorun tecrübesi, hastane ve hastanın durumu bunlardan bazılarıdır.

Tam bir fiyat belirlenebilmesi için hastanın, doktor tarafında muayene edilmesi gerekir.

Tam Kapalı Bel Fıtığı Ameliyatı

Tam kapalı bel fıtığı ameliyatı, ameliyat edilecek bölgede milimetrik kesiler yapılarak sadece fıtığın olduğu bölgeye müdahale edilmesi ile gerçekleşir. Bu sayede, etraftaki dokular ameliyattan minimal derecede etkilenir.

Açık Bel Fıtığı Ameliyatı

Açık bel fıtığı ameliyatı, gelişmiş ameliyat araçları ve teknikleri olmadan önce tercih edilen ameliyat yöntemleri arasındaydı. Bu yöntemde, fıtıklaşmış diskin etrafındaki alanın kesilerek açılması gerektiğinden etraftaki dokular da etkilenmekteydi. Açık ameliyattan sonrası iyileşme süreleri de daha uzundu.

Çok ciddi fıtık vakalarında hala tercih edilmek zorunda kalınabilse de pek tercih edilmeyen bir yöntemdir.

Mikrocerrahi ile Bel Fıtığı Ameliyatı

Mikrocerrahi, omurgadaki fıtıklaşmış bir disk, bitişik bir sinir köküne baskı yaptığında ortaya çıkan ağrı ve diğer semptomların giderilmesi için yapılan cerrahi bir işlemdir. Ameliyat sırasında cerrah, küçük disk, kemik ve bağ parçalarını çıkararak sinirin üstündeki baskıyı kaldırır.

Mikrodiskektomi bazen minimal invaziv omurga cerrahisi olarak tanımlanır, çünkü yaralanmanın meydana geldiği bölgede çalışmak için sadece küçük bir kesi ve mikroskop veya cerrahi gözlük kullanılmasını gerektirir. Ameliyatı gerçekleştiren doktor, omurganın kısıtlı bir alanında çalışmak için daha küçük aletler kullanır.

Bel Fıtığı Ameliyatı Sonrası Cinsel İlişki

Cinsel aktivite orta derecede yoğun bir fiziksel aktivitedir ve çoğu hastanın yeniden başlamadan önce en az 6 hafta beklemesi gerekecektir, ancak bu süre her hastaya özgüdür ve daha kısa veya daha uzun olabilir. İlk mikrodiskektomi iyileşmesi sırasında, hastalara genellikle belde bükülmekten, 5 kilodan fazla kaldırmaktan ve büküm eyleminden kaçınmaları önerilir. Cinsel aktivitenin erken başlaması insizyon bölgesinde ağrıya, kas spazmlarına ve nadiren yeniden fıtığa neden olabilir.

Bel Fıtığı Ameliyatı Sonrası Ayakta Uyuşma

Lomber dekompresyon ameliyatı olan bazı hastalarda ameliyat sonucunda bir veya iki bacakta yeni uyuşma veya güçsüzlük geliştiği görülebilmektedir.

Felç, lomber dekompresyon ameliyatının bir sonucu olarak ortaya çıkabilecek çok nadir fakat ciddi bir komplikasyondur.

Sinir yaralanmaları ve felç, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi farklı sorundan kaynaklanabilir:

Spinal kolon içinde kanama (ekstradural spinal hematom)

Omurilik sıvısı sızıntı

Omuriliğe kan sağlayan kan damarlarına kazara hasar

Ameliyat sırasında hareket ettiklerinde sinirlere kazara hasar

Ancak, bu durumlar çok nadir görülmektedir. Ameliyat sonrası herhangi bir şikâyetiniz var ise doktorunuza haber vererek durumun çözülmesini sağlayabilirsiniz.

Bel Fıtığı Ameliyatı Sonrası Ağrılar Ne Zaman Geçer?

Ameliyattan sonra sırtınızın sert veya ağrılı hissetmesi mümkündür. Bu durumlar, ameliyattan sonraki haftalarda iyileşmelidir. Fıtıktan kaynaklı belirtilerde hemen bir rahatlama olabilir ya da bir gün ya da hafta içinde de rahatlama olabilir. Ameliyatınızdan sonraki haftalarda, bir pozisyonda çok uzun süre oturmak veya ayakta durmak zor olabilir.

Bel Fıtığı Ameliyatı Sonrası Bacak Ağrısı

Fıtık ameliyatlarından sonra ağrıların ve diğer belirtilerin hafiflemesi beklenir. Ancak, ağrıların azalmadığı durumda ya da artması durumunda mutlaka doktorunuza haber vermeniz gerekir.

Bacak ağrısı olması, sinirler üzerinde hala baskı olduğuna ya da ameliyat komplikasyonlarına işaret edebilir.

Bel Fıtığı Ameliyatını Hangi Doktor Yapar

Bel fıtığı ameliyatları beyin cerrahisi ve fizik tedavi uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Sinirlerle doğrudan alakalı bir ameliyat olduğu için her iki uzmanın da inceleme yapması ve tedavi sürecine dahil olması normaldir.

Bel Fıtığı Patlaması Ameliyat Gerektirir Mi?

Fizik tedavi ve ilaçlar gibi konservatif tedavi seçenekleri ağrıyı tamamen azaltmazsa veya sonlandırmazsa doktorlar ameliyat önerebilir. Doktorlar tedavi yöntemini belirlemek için hastaları cerrahi seçenekler ile ilgili bilgilendirirler. Herhangi bir ameliyatta olduğu gibi hastanın yaşı, genel sağlığı ve diğer konular da göz önünde bulundurulur.

Ameliyatın yararları risklerine karşı dikkatli bir şekilde tartılmalıdır. Fıtıklaşmış diskleri olan hastaların büyük bir yüzdesi ameliyattan sonra önemli bir ağrı azalması bildirse de ameliyatın yardımcı olacağına dair bir garanti yoktur.

Bir hasta aşağıdaki durumlarda cerrahi operasyon için aday olarak kabul edilebilir:

  • Radiküler ağrı normal aktiviteyi sınırlar veya yaşam kalitesini bozar
  • Bacak güçsüzlüğü ve / veya uyuşma gibi ilerleyici nörolojik defisitler gelişir
  • Normal bağırsak ve mesane fonksiyonlarının kaybı
  • Ayakta durma veya yürüme zorluğu
  • İlaç ve fizik tedavi etkisizdir
  • Hastanın genel sağlığında ameliyat için risk teşkil eden bir durum yoksa
Turgut Kızılkan Logo
Turgut Kızılkan Logo