Reformer Pilates

Reformer Pilates

Reformer pilates, klasik pilateste kullanılan basit ekipmanların yerine çok daha komplike olarak organize edilmiş aletlerle yapılan pilates türüdür.  Joseph Pilates tarafından icat edilen bu mekanizma; tekerlekler üzerinde ileri geri yuvarlanan düz bir platforma sahip yatak benzeri bir çerçeveden oluşur.

Reformer Pilates Nedir?

Amerika’da bulunan ünlü fizik tedavi kuruluşu “Athletico Physical Therapy “reformer pilatesin tanımı için: “Uygun kas uzunluğunu ve gücünü organize bir şekilde elde etmek için yardım ve direnç için yaylar kullanan bir eğitmen yönetiminde pilates egzersiz seansının bir parçası olarak kullanılan bir cihaz” diyor. Reformer adı verilen bu alet, bireyin postural kontrolüne vurgu yaparak koordineli hareketlerle vücudun duruşunu organize ederek kişinin pilates hedeflerine ulaşmasına yardımcı oluyor.

Türkiye’de reformer pilates hizmeti veren yerler başlıca; İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Bursa, Eskişehir, Denizli ve Mersin illerinde bulunuyor. Pilates reformerin yaygınlaşmasıyla birlikte daha küçük illerde de bu merkezlerin sayısı artabilir.

Reformer Pilates Faydaları

Omurga sağlığını düzenleme, duruş bozukluklarını giderme, kas geliştirme, esneme, sıkılaşma, beden farkındalığı sağlama ve koordinasyonunu düzenleme gibi pek çok faydası bulunan reformer, her geçen gün yaygınlaşmakta ve istenilen beden formuna ulaşmak için, spor salonlarına alternatif oluşturmaktadır.

Reformer Pilates Fiyatları

Pilates reformerin ücretleri bu hizmeti aldığınız yerin bulunduğu ile, konumuna ve hizmet aldığınız saate göre değişiklik gösterebilmektedir. Bununla birlikte hizmet aldığınız merkezin kapasitesi ve kişi sayısı da ücretlendirmeyi etkileyen etmenlerdendir.

Reformer Pilates Aleti

Pilates reformer aleti, geleneksel pilates aletlerinin aksine büyük bir platformdan oluşur. Bu platforma taşıyıcı denir. Taşıyıcı, bazı yaylar yardımıyla reformere takılmıştır. Yaylar, kendi vücut ağırlığınız ve gücünüzle çerçeve boyunca iterek ve çekerek, taşıyıcıya karşı direnci ayarlamanıza izin verir. Taşıyıcıda sizi sabit bir konumda tutan omuz blokları da bulunmaktadır. Böylece reformerin ucundan kaymaz ve kendi vücut ağırlığınıza karşı oluşan dirençle hareketleri gerçekleştirebilirsiniz. 

Piyasada farklı fiyat aralıklarında satışa sunulan reformer aleti hem ev tipi egzersiz aparatlarına göre daha pahalı olması, hem de kapladığı alan açısından çoğunlukla evde kullanılmak için tercih edilmez.

Yine de bedeninize uzun vadede yatırım yapmak istiyorsanız farklı markaların farklı fiyat aralıklarında satışa sunduğu reformer pilates aletlerini inceleyebilirsiniz.

Referomer Pilates Hareketleri

Mat temelli alıştırmalar gibi, reformer alıştırmaları da genellikle bir repertuar olarak da adlandırılabilecek bir dizi halinde gruplandırılır ve gerçekleştirilir. Bir serideki her egzersiz bir sonrakine akacak şekilde tasarlanmıştır ve önceki harekete dayanır. Her serideki alıştırmalar arasında bazı farklılıklar olsa da çoğu reformer hareketinin oturumu benzer bir yapı izler.

Bu hareket dizgelerinin başlıca olanlarının isimleri; Ayak çalışması, yüz, tepegöz, kürek çekme (ön ve arka), long box (uzun kutu), short box (kısa kutu), mide masajı, yan yatma, diz çökme, uzun esneme, diz esnetme, sürgülü önkol çalışması, turna plankı, glute köprüsü, hamstring slaytları ve sürgülü şınavlardır.

Yukarıda belirtilen reformer pilates hareketlerinin uygulama aşamasına dair daha ayrıntılı olarak şunları söyleyebiliriz:

Reformerin sonunda bir ayak çubuğu vardır. Yayları tutan ve ayarlanabilir olan bu çubuk sayesinde, egzersize bağlı olarak ayaklar ve eller bu çubuğa yerleştirilir.

Reformer ayrıca, ayaklarınızın veya ellerinizin yerleştirilebileceği kulplu uzun kayışlara sahiptir; bunlar, ayak çubuğunun karşısındaki çerçevenin üst kısmındadır.

Yaylar, farklı beceri seviyeleri ve vücut tipleri için antrenmanı değiştirmek için hem ayak çubuğunu hem de kolları etkileyecek şekilde ayarlanabilir. Bu sayede, antrenmanlarda gelişim gösterdikçe bir sonraki seviyeye geçebilir ve vücudunuzun sınırlarını keşfedebilirsiniz.

Reformer Pilates Yapanlar

Aslında, reformer sadece çekirdeğini güçlendirmek isteyen insanlar tarafından değil, aynı zamanda eğitim ve yaralanma rehabilitasyonu için; dansçılar, tiyatrocular ve bedensel aktivitenin yoğun olduğu farklı sanat ve spor alanlarında çalışan kişiler tarafından da yaygın olarak kullanılmaktadır.

Profesyonel çalışma alanları dışında olan kadınlar ve erkekler; duruş bozukluklarını gidermek, fizyolojik rahatsızlıklarını iyileştirmek, sıkılaşmak ve esnemek için de pilates reformeri tercih edebilirler. İsteyen herkesin kullanımına uygun olan bu pilates yöntemi, zayıflamak için de sıklıkla tercih edilmektedir.

Reformer pilatesle zayıflayanlar bu deneyimleri sonucunda aldıkları sonuçların, evde yapılan egzersizlere kıyasla çok daha hızlı ilerleme kaydettiğini ifade etmektedir.

Evde Reformer Pilates

Reformer üzerinde çalışmanın büyük bir kısmı, yay gerginliğine karşı çalışan çerçeve üzerindeki hareketli taşıyıcıdır veya taşıyıcıyı hareket ettirirken kendinizi sabitlemek için sabit bir yüzey kullanmaktır.

Bu mantıktan hareketle evde havlu ya da çorap kullanarak sabit durabildiğiniz bir düzlük üzerinde, tüm vücudunuzu taşıyıcıda hareket ettirme eylemini taklit edebilirsiniz. Çorap ve havlunun yanı sıra direnç bantları, reformer çalışmalarını taklit etmek için iyi bir seçenektir. Uzun düz bantlar veya küçük daire olan bantlar (mini bant olarak da adlandırılır) edinerek de egzersizleri evde gerçekleştirebilirsiniz.

Mini bantlar, glute köprüleri, yan yatma, glute çalışmaları ve diğer kalça çalışmalarının yanı sıra, üst vücut egzersizi yaparken ekstra çalışma ve direnç eklemek için ideal olabilir.

Uzun direnç bantlarını ise ayaklarınızın, omuzlarınızın veya hatta bir kapı tokmağının etrafına dolayarak kullanabilirsiniz. Bu şekilde kayış çalışması, diz çökme, ayakta dönme çalışması, omuz çalışması, kaldırma- basma, pazı kıvırma ve seansınızı bitirdikten sonra esneme-germe gibi egzersizleri yapabilirsiniz.

Yavaş tempo, pilates çalışmasının önemli bir parçasıdır. Yavaş tempo sayesinde kaslarınızı büyük hareketler veya yüksek kardiyo etkisi olmadan geliştirebilirsiniz. Bu nedenle bu hareketleri evde denerken yavaş bir şekilde uygulamalısınız.

Fizyoterapist Reformer Pilates

Klinik pilates olarak da bilinen bu pilates, fizyoterapist eşliğinde gerçekleştirilir ve bu sayede hastalar, ameliyata gerek kalmadan tedavi edilebilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular:

Reformer pilates ne işe yarar?

Reformer kas geliştirme, sıkılaşma, duruş bozukluklarını giderme, esneme ve kilo vermek için tercih edilir.

Reformer pilates sıkılaştırır mı?

Yoğun olarak kasların çalıştırıldığı bu pilates çeşidi, kaslarınızı güçlendirdiği için çok daha sıkı bir vücuda sahip olmanızı sağlar.

Reformer pilates zayıflatır mı?

Yüksek tempolu sporların aksine, hareketin yavaşlığı ve vücut ağırlığı kullanılarak geliştirilen direnç sayesinde farklı bir teknikle yüksek kondisyon sağlarsınız. Bu sayede hızlı ve verimli bir şekilde zayıflayabilirsiniz.

Reformer pilates haftada kaç gün yapılmalı?

Reformer pilatesin haftada kaç gün yapılacağı kişinin ihtiyacına ve beden kullanım seviyesine göre değişiklik göstermektedir.

Evde reformer pilates nasıl yapılır?

Çorap, havlu ya da pilates bantlarıyla, reformer aletiyle yapılan hareketleri taklit ederek evde pilates reformer yapabilirsiniz.

Reformer pilates mi mat pilates mi?

Mat pilates ve pilates reformer arasından hangisinin tercih edileceği kişinin beklentilerine göre değişir. Mat pilatesi yapmak için uygun ortamı çok daha kolay yaratabilirsiniz. Ancak hareketleri kendi başınıza yaparken istikrarlı bir ilerleme kaydedemiyorsanız reformer pilatesi tercih etmek çok daha mantıklı bir tercih olacaktır.

Reformer pilates selülite iyi gelir mi?

Yoğun beden kullanımı gerektiren reformer pilates sayesinde yağ yakımı hızlanır, vücut şekillenir ve daha güçlü kaslara sahip olunur. Tüm bu etmenlerin birlikteliğiyle reformer pilates, selülit probleminizi de çözebilir.

Turgut Kızılkan Logo
Turgut Kızılkan Logo