Boyun Düzleşmesi

Boyun Düzleşmesi

Boyun düzleşmesi nedir?

Omurga boyun, sırt, bel ve kalça ya kadar uzanan vücudun şekillenmesini sağlar.  Bel ve boyun bölgesindeki omurgaların yapısı hafif oyuktur, sırt ve kalça bölgesindeki omurgalar ise tümsek şeklinde sıralanmıştır. Boyun C şeklini alır. Sürekli boyun önde yapılan çalışmalarda (masa başı iş, eğilerek çalışmak, sürekli telefona bakmak vb.) boyundaki C şekli belli bir süre sonra düz hale geliyor. Buna da boyun düzleşmesi denir.

Boyun düzleşmesi nasıl anlaşılır, boyun düzleşmesinin belirtileri nelerdir.???

Boyun düzleşmesinin en sık görülen belirtisi kas ağrısıdır. Bunun nedeni ise omurganın yani boyun düzleşmesi sonucunda boynun etrafındaki kasların omurgayı pozisyonlamak için farklı şekillerde kasılması ile olur.  Boyun düzleşmesini düz bir zemine yatarak boynunuz ve yer arasındaki boşluğa bakarak anlayabiliriz. Ama en iyi tanı tekniği görüntüleme yöntemleridir. Bunlarda tomografi, MR ve röntgendir. 

Boyun düzleşmesi belirtileri her insanda aynı şekilde kendini göstermeyebilir. Bazılarında çok ağrı olurken bazılarında da hiç ağrı olmayabilir. Özellikle yapılan işlere göre ağrı durumu artabilir. Yani fiziksel olarak yorulduğunda ağrı vb. semptomlar meydana gelebilir.

Siz de aşağıda belirtilen sorunlardan herhangi birini yaşıyorsanız muhtemelen boyun ile ilgili sorunlarınız var demektir.

  • Uyuşma
  • Karıncalanma
  • Elektrik çapması hissi
  • İdrar kaçırma
  • Kas gücünde zorlanma
  • Sürekli boyun ve etrafında oluşan yorgunluk
  • Kas ağrısı gibi şikayetler.

Bu ve benzeri şikayetlerde muhakkak bir uzmana görünün.

Boyun düzleşmesinin nedenleri nelerdir?

Boyun düzleşmesinin en yaygın sebebi uzun süre duruş bozukluğu. Bu duruş bozukluğu uyku halinde veya uyanıkken olabiliyor.  Bozuk duruş, meslek koşullarından, tekrarlayan hareketlerden veya cep telefonu ya da bilgisayara uzun süre bakmaktan kaynaklanabilir. Bununla birlikte, boyun düzleşmesinin diğer olası nedenleri aşağıda sıralanmıştır:

Yaşın ilerlemesi ile birlikte oluşacak disk bozuklukları
Boyundan geçirilen herhangi bir ameliyat
Doğuştan gelen omurga bozukluğu
Travma yani kazalar sonucu (düşme, trafik kazası, çarpma vb.)
Boyun ve çevresinde oluşan tümör ve benzeri sorunlar

Boyun düzleşmesi için teşhis nasıl konulur?

Boyun düzleşmesi için öncelikle detaylı bir fiziki muayene gereklidir. Bu muayene esnasında özel testlemeler kullanılarak kişinin boyun düzleşmesi tespit edilir.

Röntgen ile boyun omurları görüntülenir ve boyunda oluşan düzlük seviyesi tespit edilir.

Manyetik Rezonans görüntüleme yani bildiğimiz MR. Bu yöntem ile detaylı bir şekilde düzleşme tespit edilebilir.

Bilgisayarlı tomografi ile de aynı şekilde boyun sorunlarını görüntüler.

Boyun düzleşmesi nasıl tedavi edilir?

Boyun düzleşmesi tamamen mekanik bir oluşum olduğu için ilaç vb. tedavi yöntemleri o bölgedeki semptomların azalmasını sağlar ancak tedavi edemez. Boyun düzleşmesinin tedavisi tamamen boyunda oluşan düzleşmenin geçiştirilmesi ile tedavi edilebilir.

Bunun için de fizik tedavi, kuru iğne, kinezyoterapi, manuel terapi, kayropraktik tedavi, osteopati, kişiye özel pilates vb. tedavi yöntemleri ile boyun düzleşmesi düzeltilebilir.

Ayrıca evde uygulanacak olan egzersizler fizyoterapistiniz tarafından size verilir ve siz de düzenli ve anlatıldığı gibi olursa o zaman iyileşme süreci daha da hızlanır.

Ayrıca çalışma ortamındaki pozisyonunuz, kasların güçlendirilmesi, dinlenme, sıcak uygulamalar sizin tedavinizde kullanılacak olan diğer yöntemlerdir.

Turgut Kızılkan Logo
Turgut Kızılkan Logo