Tetik Nokta Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Tetik Nokta

Tetik nokta (Trigger Point) kavramı 150 yıldan beri bilinen bir kavramdır. Daha çok yansıyan veya yer değiştiren ağrı olarak bilinmekteydi. Sonrasında kavramlar değişmeye başladı bu kavramlar; “Ağrılı ve gergin kas bandı”, “Yansıyan ağrı”, “Miyogelose” olarak adlandırıldı. Ancak, kaslardan kaynaklanan myofasial (kas ağrısı) ağrının varlığını ve önemini fark eden kişiler arasında Janet Travell öncü olarak kabul edilir. Travell’in tanı ve tedavi konusundaki bilinçli yaklaşımları, oldukça yaygın olan trigger point ağrılarına adeta şifa kaynağı olmuş, milyonlarca insanın ağrıları son bulmuştur. Travell ve Simons, ağrı kliniklerinde yaptıkları araştırmada; ağrıların %90′ında tetik noktalar bulmuşlar ve bu tetik noktaların %83′ü tedavi edildikten sonra hastaların şikayetleri son bulmuştur.

Tetik Nokta (Trigger Point) Nedir?

Trigger point, Kas fibrinlerinin (üst üste kayan ince yapı) normal fonksiyonel ilişkisinin ve dolaşımının bozulduğu alandaki hassasiyetin bölgesel bir dağılım karakterinde olduğu ağrılı kas alanıdır. Tetik noktalar, kası zayıf, gergin ve fonksiyon kaybına uğratarak etkiler. Bulundukları kas grubunda güçlü kasılmalara neden olur. Bu kasılmalar kasa girmiş olan krampla aynı yapıya sahip denebilir.  Devamlı kasılma halinde olan kaslar kemiklere de baskı uygulayarak komşu eklemlerde de bu belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur ve hem kendi bölgesinde hem de komşu bölgede kan dolaşımını bozar. Dolaşımdaki oksijenin ve metabolizmanın ihtiyaç duyduğu besinlerin azalması ve metabolik artıkların (laktik asit vb.) yığılmaya başlaması nedeniyle kişi ağrı sürecine girer. Herhangi bir tedavide bulunulmadığı takdirde trigger point aylar hatta bazılarında yıllarca dayanılmaz ağrılara maruz kalmalarına neden olabilir.

Trigger point parmakla hissedilebilen fiziksel bir olaydır. Eğer tetik noktalar yüzeye yakınsa hassas parmaklar, onu etraftaki dokudan daha sıcak olarak hisseder. Metabolik faaliyet artışına bağlı bu ısı farkı ölçülebilir. Tetik noktaların önemli bir özelliği de ağrıya neden olmadan yıllarca sessiz kalabilmeleridir. Yapılan araştırmalarla; sessiz trigger point noktalarının yıllar içinde birikip ileri yaşlarda belirgin ağrılara yol açabildiği anlaşılmıştır. Sessiz trigger point, sürekli kas gerilimine neden olarak gençlerde de kas bağlantı yerlerinde kronik ağrılara yol açabilmektedir. Kuvvet uygulandığında çok ağrılı olabilen bu sessiz noktalar, en ufak gerilme ve zorlanmayla dahi aktif olabilir. Aktif ve sessiz trigger point, uygulanan baskıya ağrıyla yanıt verir.

Trigger point, kasları kısa ve sert hale getirerek eklem hareketlerinin kısıtlanmasına ve diğer kaslarda da spazmlara (kasılmalara) neden olabilirler. Gerilme ve kasılma tetik noktaları rahatsız ederek ağrıyı arttırır ve bu kişide hareket etmeye karşı isteksizlik oluşturur. Boynunuz ağrıyorsa boynunuzu çeviremezsiniz, omzunuz ağrıyorsa kolunuzu kaldıramazsınız. Bu vücudun oluşturduğu koruyucu doğal bir yanıttır. Ancak bu olay başka kasların yükü devralmasına yol açar. Sonuç olarak yardımcı kaslara daha önce yapmaya alışık olmadığı işten dolayı aşırı yük biner ve kısa sürede o kaslarda da tetik noktalar oluşup tüm kol ve bacak veya vücudun yarısı olaya karışır. Kısacası bir tetik nokta birçok fonksiyonu etkileyebilir. Tedavisi basit bir sorun olan tetik nokta, birçok tedavi yöntemi ile tedavi edilebilir.


Kas ve eklem ağrılarına dayalı şikayetleriniz için vakit kaybetmeden hemen iletişime geçin!

Bize yazın ► 0 552 284 84 82

Veya ulaşın ► https://www.turgutkizilkan.com/iletisim/

Turgut Kızılkan Logo
Turgut Kızılkan Logo