Boyun Fıtığı Tedavisi

Boyun Fıtığı Tedavisi

Boyun fıtığı tedavisi birçok farklı tedavi yöntemi yapılabilmektedir. Bunların başında, cerrahi müdahale gerektirmeyen durumlardan olan, fizik tedavi gelir.

Her boyun fıtığı yaşayan hastaya direk ameliyat yapılmamaktadır. Ağrı kollara, ellere vurur ve dayanılmaz hale gelirse cerrahi müdahale yapılmaktadır.

Tedaviye öncelikle ağrı kesiciler ve fizik tedavi ile başlanmaktadır. Fizik tedavi, boynu güçlendirmek ve ağrıya karşı dirençli hale getirmek için yapılmaktadır.

Zayıflamış boyun kasları, boyun ağrılarına yol açmaktadır.  Çene egzersizleri, başın ve boynun daha iyi bir duruş sağlamasına yardımcı olmaktadır.

Boyun Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır

Boyun fıtığı tedavisi bir fizyoterapist tarafından, hastanın ihtiyaçları doğrultusunda oluşturulmaktadır. Bir fizik tedavi programı oluşturulmaktadır.

Hastanın ağrısını azaltma için egzersizler ve esneme hareketleri yapılmaktadır. Hasta, boyun kuvvetini korumak için egzersizlerine evde de devam edebilmektedir.

Ayrıca cerrahi müdahale ve fizik tedavi haricinde yapılacak, başka farklı yöntemlerde bulunmaktadır. Gelenekse tedavi yöntemleri veya egzersiz hareketleri ile ağrıyı azaltmak mümkündür.

Boyun Fıtığı Tedavisi Egzersizleri

Boyun fıtığı tedavisi için evde egzersizlere başlamadan önce mutlaka hekiminize danışmanız gerekmektedir. Tedavinin amacı, boyun kaslarını güçlendirmektir.

Sizin evde ters ve yanlış yaptığınız bir hareket tedaviyi daha da zorlaştırabilir. Evde yapacağınız tekniklerde boynunuzu bükmemeye özen gösterin.

1. Boyun Esnetme

Boynunuzun alt kısmı kenarlarla aynı hizada olacak şekilde, düz bir yere sırt üstü yatın.

Yavaşça başınızı geriye doğru indirin ve çenenizi geriye doğru itin. Bu, ağrınızı daha da kötüleştiriyorsa veya kolunuzda ağrıya neden oluyorsa, devam etmeyin.

Bu pozisyonu 1 dakika ara ile 5 ila 10 kez tekrarlayın.

2. Baş kaldırma ile boyun uzatma

Kollarınız yanınızda ve başınızı saracak şekilde, düz bir yere yüzüstü yatın.

Nazikçe başınızı yukarı, boynunuzu geriye doğru itin.

Bu pozisyonu 5 ila 10 saniye kadar yapın. 5 ila 10 kez tekrarlayın.

3. Çene Germe

Başınız yatakta ve elleriniz yanınızda olacak şekilde sırt üstü yatın.

Çenenizi göğsünüze doğru uzatın.

Bu pozisyonu 5 ila 10 saniye kadar 10 kez tekrarlayın.

5. Dik Tutma

Dik oturun ve omuzlarınızı gevşetin. Elinizi alnınıza koyun.

Başınızı hareket ettirmeden başınızı elinize bastırın.

Bu pozisyonu 5 ila 15 saniye arasında 10 kez tekrarlayın.

Ameliyatsız Boyun Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Boyun fıtığı tedavisi cerrahi müdahale gerektirmeyen durumlarda fizik tedavi yöntemleri ile yapılabilmektedir.

Bir fizyoterapist tarafından hastaya en uygun şekilde programlanarak yapılmaktadır. Ameliyatsız boyun fıtığı tedavi yöntemleri arasında; iğne, lazer, ozon tedavisi de bulunmaktadır.

1. Boyun Fıtığı İğne Tedavisi

Boyun fıtığı iğne tedavisi tek başına yeterli olabilir yeterli olmadığı durumda fizik tedavi ile birlikte uygulanmaktadır.

2. Boyun Fıtığı Lazer Tedavisi

Son teknoloji robotik lazer yöntemi ile ameliyatsız boyun fıtığı tedavisi yapılabilmektedir. Navigasyon sayesinde, sorun olan bölgeye nokta atışı yapılarak, fıtığı 30 dakika içerisinde yok ettiği söylenmektedir.

3. Boyun Fıtığı Ozon Tedavisi

Boyun fıtığı tedavisi ozon tedavi yöntemi ile de gerçekleşmektedir. Ozon tedavisi sadece boyun fıtığına değil bel fıtığına da iyi gelmektedir. Boyun fıtığında ki en önemli nokta fıtığın nasıl oluştuğu ve hastayı nasıl hissettirdiğidir.

Ozon tedavisi ile fıtığın seviyesine göre fıtık olan bölgeye ozon gazı verilmektedir. Tedaviden sonra birkaç gün içerisinde fıtığı yavaş yavaş yok etmektedir.

4. Boyun Fıtığı Sülük Tedavisi

Sülük tedavisi, geleneksel bir tedavi yöntemidir. Ülkemizde bulunan sülükler, sağlık alanında kullanılmaktadır. Türlerine göre kullanılmaktadır. Fıtık olan bölgeye uygulanmaktadır.

5. Evde Boyun Fıtığı Tedavisi

Son çare olan ameliyat, disk hastalığından kaynaklanan boyun ağrısını geçirebilirken, ağrıyı hafifletmek ve iyileşme sürecini hızlandırmak için kullanabileceğiniz ev ilaçları da vardır.

Boyun ağrınız arttıysa, günlük rutininizi değiştirmeniz gerekmektedir.  Daha fazla dinlenmeli, uyurken ve yatarken size uygun en rahat pozisyonu bulmak fayda sağlamaktadır. Boynunuzun altına ısıtılmış bir havlu koymak ağrıyı biraz hafifletebilmektedir.

Tamamen hareketli yaşantıyı da kesmemek gerekir. Ağrıyan bölgeler iyileştikçe, normal hayata yavaş yavaş geri dönülebilmektedir.

6. C5 C6 Boyun Fıtığı Tedavisi

İlk olarak ilaç tedavisi yapılmaktadır. Doktoraların bazıları; hastalara, vitamin desteği de önermektedir.

Korse, C5-C6 seviyelerinde ki fıtığın olduğu, boynun hareketsiz kalmasına ve korunmasına yardımcı olmaktadır. Bölgede ki hareketsizleşme, dokuların iyileşmesini desteklemeye yardımcı olabilmektedir.

 

 

Turgut Kızılkan Logo
Turgut Kızılkan Logo